Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Készíts pillangókertet!

Az olyan vadon termő fűszernövények, mint a pitypang, a csalán és a százszorszép, fajgazdaggá és színessé teszik a kertet: a rovarok és a méhek – különösen a pillangók – életének alapját képezik, ahogyan a virágzó kultúrnövények mintegy 80 százaléka is függ a rovarok általi beporzástól. Ha tehát meghagyjuk a vadon termő gyógynövényeket és pillangókertet hozunk létre, egyúttal hozzájárulunk a biológiai sokféleség megőrzéséhez, valamint saját életünk és gazdaságunk fenntartásához is.

Uniós tanulmányok szerint az elmúlt évtizedben drámai mértékben csökkent nem csak a méhek, hanem a lepkék száma is Európában. Minden harmadik európai lepkefaj visszaszorulóban van, és minden tizenegyediket már a kihalás fenyeget. Egyre ritkábbak például a közismert citromlepkék is. Ennek fő oka az iparosított mezőgazdaság és a művelt táj nagymértékű változása, így a lepkék legfontosabb élőhelye, azaz a rétek nagysága folyamatosan zsugorodik.

Ha nincs hernyó, nincs pillangó sem

A színes pillangók a kertünkben nemcsak szép látványt nyújtanak, hanem virágporzásuk révén hasznosak is. Ha szeretnénk a kertünkbe/erkélyünkre csalogatni a pillangókat, a legjobb, ha őshonos takarmánynövényeket ültetünk. Ezek a növények igénytelenek és jól alkalmazkodnak a természeti viszonyainkhoz. Tudni kell azonban, hogy minden pillangót „megelőz” egy hernyó, hiszen, ha nincs hernyó, nincs pillangó sem.

Tisztában vagyunk vele, hogy a hernyókat nem szívesen látjuk a kertben, mert megeszik a növények leveleit, és lepkefajtól függően akár több növényfajra is „veszélyesek” lehetnek. De azt is szem előtt kell tartanunk, hogy csak akkor tudnak a pillangók szaporodni, ha a nekik megfelelő növényekkel vannak körülvéve. Számos olyan pillangóhernyó van azonban, amelyek csak és kizárólag gyomnövényeket fogyasztanak, így nekünk sem kell attól tartanunk, hogy megtámadnák legszebb virágainkat. 

A pillangókert alapja a szín és az illat

A pillangók nagy távolságból felismerik a számukra megfelelő, nektárt adó növényeket, hiszen azok színe és illata messziről vonzza őket. Ezért ha pillangókertet szeretnénk létrehozni, az alábbiakra figyeljünk:

  1. A nappali lepkék a rózsaszín vagy halványlila virágokat részesítik előnyben. A fehér vagy sötétlila színű virágokat kevésbé kedvelik.  
  2. A fehér virágokat a szürkületben aktív lepkefajok szeretik inkább, mert a fehér szín visszatükrözi az alkonyati fényt, így számukra könnyen felismerhetők.  
  3. A nehéz, édes illatok a nappali és éjszakai fajokat is vonzzák, ezért jobb, ha egyszerű, vadon termő gyógynövényekkel kísérletezünk, mint bármilyen hibriddel. 

A pillangók kedvelt növényei

A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány növényt, amelyet a pillangók különösen szeretnek. Ilyen nektárnövények például 

  • a virágzó fűszernövények (kapor, zsálya, citromfű, kakukkfű, levendula, póréhagyma, fehér bors), 
  • a pompás gyomnövények (karvalyfű, fűzfűfélék, madárszem, réti boglárka, erdei és réti özvegyvirág, ördögfű, szegfű, réti bükköny, közönséges szalmagyopár, vörös harangláb, pitypang, százszorszép, szarvas- és réti lóhere, 
  • ahogyan a szépséges gyűszűvirág, kúpvirág, fukszia, verbéna vagy rézvirág is. 

A nagylepkék szívesen látogatják továbbá a loncot, a sárga esti kankalint, a szappanfüvet, de a díszdohányt is.

Mire van még szüksége a pillangóknak?

Elsősorban napfényes helyre, ahol kifejlődve felmelegíthetik magukat és az izmaikat a repüléshez. Ezért fontos, hogy a pillangókert lehetőleg szélcsendes zugokat is biztosítson, a lepkebáboknak ugyanis nyugodt, védett helyekre van szükségük a fejlődéshez.  A kertben előszeretettel bújnak a bokrok közé, fakupacok közelébe, de nagyra értékelik a rothadó gyümölcsöket és a fatörzsek nedvét is. 

Ha nincs lehetőséged nagy gyógynövénykert kialakítására, készíthetsz kisebb területre úgy nevezett pillangóspirált is. A pillangóspirál a gyógynövényspirálhoz hasonló módon alakítható ki. Bizonyos virágai tápláléknövényként szolgálnak a hernyóknak, a nektárnövények pedig a kifejlett lepkéknek lesznek tökéletesek. A pillangóspirál megépítése után nincs is más teendőnk, mint időnként az elszáradt növényeket kigazolni és gyönyörködni a csodálatos repülő rovarokban. 

És még valami: ne feledd, hogy a pillangókertnek más előnye is van. A sok vadon termő fűszernövényt felhasználhatjuk a konyhánkban is, hiszen nemcsak remek ízük van, de az egészségünkre is jó hatást gyakorolnak. 

Az Ökopolisznál azon dolgozunk, hogy ráirányítsuk az emberek figyelmét a saját lehetőségeikre is. Olvasd el a többi cikkünket és oszd meg másokkal is.

© 2022 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva