Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Paks2 is az orosz invázió áldozata – Podcast Jávor Benedekkel és Szabó M. Istvánnal

Paks2 az évszázad legrosszabb üzlete volt eddig is, a háborús szankciók miatt fenntarthatatlanná vált. A Stop Paks2 podcast legújabb adásában Jávor Benedekkel, Budapest brüsszeli képviselőjének vezetőjével, és Szabó M. István újságíróval elemezzük az orosz háborús agresszió Paks2 beruházással kapcsolatos hatását. 

Jávor Benedek szerint Putyin elég világosan megmondta, hogy Ukrajnát az orosz érdekszféra részének tekinti. Ami meglepő, hogy a krími és a donbaszi agressziót követően sem hitte el neki senki, hogy végre is hajtja, amit a nyíltan egy évtizede tervez. Egy évtizede Putyin lépésenként tesztelte Európát, és arra jutott, hogy Európa gyenge. Putyin magabiztosságát növelhette az is, hogy Németország a krími akció évében vágott bele az Északi Áramlat 2-be. 

Ezzel a háborúval Putyin tényleg átlépett egy vízválasztó vonalat. Jávor megítélése alapján vége a szoros gazdasági együttműködésre épülő Oroszország politikának az EU-ban. Gyorsan belátta az új német kormány és az EU, hogy nem lehet szövetségesként tekinteni az agresszorra és felmondta az Északi Áramlat 2 projektet és a kemény szankciók élére állt. Egységbe rántotta az Uniót Putyin háborúja. A Paks2 projekt kegyelemdöfése a szankciós politika eszkalációja lesz párhuzamosan a katonai eszkalációra adott válaszként. A technológiai export korlátozása a nukleáris területen lesz az utolsó szög a Paks2 koporsójában a pénzügyi ellehetetlenülése után. 

A finn kormány a Paks2 testvérprojektjének számító atomerőmű beruházást felülvizsgálja. Szabó M. István szerint a finn sorvezetőség továbbra is fennáll, csak nem úgy, ahogy Orbán gondolta 2014-ben. Ugyanazokba a problémákba ütközött a finn atomerőmű beruházás az engedélyeztetés során, mint a magyar. A finnek kimondták, hogy az a közel 600 millió euró, amit eddig befektettek, elveszett. Jávor Benedek szerint, mivel ugyanazok a feltételek állnak fenn a Paks2 projektnél, mint a finn modellnél, ezért ha az Orbán-kormány nem mondja fel a paksi szerződést, az csak egyet jelent: Magyarország továbbra is geopolitikai szövetségesként tekint Oroszországra, még az ukrajnai háború árnyékában is. 

Az ukrán háború felkészületlenül érte a Fideszt Jávor helyzetelemzése szerint, nem tudjuk miről beszélt öt órán keresztül Orbán Putyinnal, de az orosz diktátor nem árulhatta el neki Ukrajna megtámadását. Az EU gyors szankcióit nem akadályozta meg Magyarország. A radar alatt zajló oroszbarát politika a Fideszben, a Kreml propaganda pedig a köztévében folyik. 

M. Szabó István szerint még ha a háború hamarosan be is fejeződik, akkor sem lehet visszalépni ugyanabba a mederbe a Paks2 kapcsán. Jávor drasztikus változtatásokat vár az energiapolitikában. Szerinte a magyar energiapolitikát , mint gombhoz a kabátot, Paks2-höz varrták hozzá.  Paks2 elmaradása esetén komoly ellátási kérdések merülnek fel. Ám ezekre megvan a válasza a zöldpolitikusnak, A megújuló energia, főképpen a szél, és a megújulók lakossági használata, az energiaközösségek elterjesztése a kiút az energiaválságból.

© 2022 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva