Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Védett és fokozottan védett növényeink

Hazánkban több mint 800 védett növényfaj él. Melyek ezek, mekkora az eszmei értékük és mire számítsunk, ha kárt okozunk? Megírtuk a lényeget.

Itt a tavasz, és bár sajnos nem örülhetünk neki felhőtlenül, mégis azt javasoljuk, menjünk ki minél többet a szabadba. Néhány dologra, pontosabban növényre azonban különösen oda kell figyelnünk, hiszen Magyarországon több mint 800 növényfaj (a gombákat és zuzmókat is beleértve) védettnek számít.

Nehéz ellenállni annak, hogy virágcsokrot gyűjtsünk az otthoni vázánkba, főleg, ha társasházban vagy panelban lakunk, mégis érdemes alaposan utánanéznünk, nem okozunk-e nagy kárt természetszeretetünkkel nem csak a környezetünknek, hanem a pénztárcánknak is.

Védett és fokozottan védett növények — Mi a különbség?

Tudnunk kell ugyanis, hogy hazánkban a védett növényeken belül is megkülönböztetünk fokozottan védetteket, és ahogyan a hatályos természet védelméről szóló törvényben (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99600053.tv) olvashatjuk, „a természeti értékek és természeti területek a nemzeti vagyon sajátos és pótolhatatlan részei, fenntartásuk, kezelésük, állapotuk javítása, a jelen és jövő nemzedékek számára való megőrzése, a természeti erőforrásokkal történő takarékos és ésszerű gazdálkodás biztosítása, a természeti örökség és a biológiai sokféleség oltalma, valamint az ember és természet közötti harmonikus kapcsolat – nemzetközi kötelezettségvállalásainkkal összhangban történő – kialakítása, mint az emberiség fennmaradásának alapvető feltétele, a természet hatékony védelmének létrehozását igényli”, és mint ilyen, mindannyiunk felelőssége.

Ha tehát veszélyeztetjük, megkárosítjuk, elpusztítjuk védett természeti értékeinket, természetvédelmi bírságot vagyunk kötelesek kifizetni, amely bírságot a természetvédelmi hatóság szabja ki. 

Milyen természeti értékek lehetnek fokozottan védettek?

Ismert, hogy bizonyos vadon élő állat-, növény-, gomba- és zuzmófajokat, azok életközösségeit, illetve termő-, tartózkodó- és élőhelyeiket védetté kell nyilvánítani ahhoz, hogy közérdekből megőrizzük a biológiai sokféleséget, ezáltal pedig fenntartsuk a természet egyensúlyát. Ha azonban egy védett természeti érték védelme csak különleges intézkedésekkel biztosítható, a természeti értéket fokozottan védetté kell nyilvánítani.

Jelenleg például 7 harasztféle, 1 nyitvatermő (csikófark) és 79 zárvatermő növényfaj esik fokozott védelem alá a fent említett több mint 800 növényfaj közül.

A védett és fokozottan védett növényfajokat, valamint egyedeik pénzben kifejezett értékét a 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. A mocsári kardvirág, a gyapjas őszirózsa, a tartós szegfű, a csengettyűvirág, de a cifra kankalin is a legdrágább növényeink közé tartoznak. Ezek eszmei értéke jelenleg 250 000 forint!

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy egy növény oltalom alá esik-e (vagy nem akarjuk a rendeletet bogarászni), az alábbi keresőfelületet lehet a segítségünkre: https://termeszetvedelem.hu/kereso/vedett-fajok/. Itt latinul vagy magyarul is beírhatjuk a növény nevét, de élhetünk különböző szűrési lehetőséggel is.Védjük természeti értékeinket, védjük környezetünket! Az Ökopolisznál azon dolgozunk, hogy ráirányítsuk az emberek figyelmét a saját lehetőségeikre is. Olvasd el a többi cikkünket és oszd meg másokkal is.

© 2024 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva