Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A tigrisek nem háziállatok, mégis egyre többen élnek az emberek fogságában

Ahogy az tudható, a tigrisek is azon veszélyeztetett állatfajok közé tartoznak, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget. Az ezredfordulón még mintegy 100 000 példány élt Ázsiában a fenséges állatokból, de az 1960-as évek szőrme divatja és a szűkülő élőhelyek miatt ez a szám az évek során drasztikusan lecsökkent. Ma mindössze 3900 tigris él világszerte a vadonban, közülük a legújabb becslések szerint Oroszországban kb. 600 szibériai tigris.

A tigriseket minden más nagymacskánál nagyobb veszély fenyegeti

Bár az orvvadászat sajnos továbbra is virágzik, a szabadon élő tigrisek száma Oroszországban például folyamatosan nő. Ott hétévente számolják össze a faj tagjait, így pontos adatokat 2022-ben kapunk majd, de már most egyértelműen látszik az állatok védelmében tett erőfeszítések pozitív hatása. Igaz ez akkor is, ha még mindig nagy a kereslet a tigrisek bundája, fogaik és egyéb testrészeik iránt. Az orvvadászokat és a kereskedőket még a szigorú büntetések sem tartják vissza az állatok lelövésétől. Az USA-ban ezzel szemben nem a vagyonosodás az elsődleges szempont.

Az Egyesült Államokban jelenleg 5000 és 10 000 között van a fogságban élő tigrisek száma

Ez legalább kétszer annyi tigrist jelent, mint ahány vadon élő példány él világszerte. Mivel nincs átfogó szövetségi törvény a nagymacskák tulajdonjogát illetően, feltehetően magántenyésztő létesítményekben, hátsó udvarokban és még városi lakásokban is élnek ezek a védett állatok. A tigriseknek mindössze körülbelül hat százalékát tartják állatkertekben vagy az Amerikai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége által jóváhagyott létesítményekben.

Senki sem tudja pontosan, hány tigris él pontosan az emberek fogságában, de az tényként kezelendő, hogy egyes területeken könnyebb tigrist vásárolni, mint örökbe fogadni egy házimacskát a helyi menhelyről.

Joseph Maldonado-Passage, más néven “Joe Exotic” volt a tulajdonosa az Egyesült Államok vélhetően legnagyobb fogságban tartott nagymacska-populációjának. Ő volt az oklahomai Greater Wynnewood egzotikus állatpark korábbi üzemeltetője, akit 17 vadvédelmi törvénysértés és két gyilkosság miatt börtönbüntetésre ítéltek.

tigris támadás előtt

A tigris nem háziállat

Sokan hajlamosak elfeledkezni arról, hogy a tigrisek mennyire veszélyes állatok. Tim Harrison, az egzotikus állatokban jártas, nyugdíjas rendőrtiszt szerint a tigriseket nem lehet háziasítani. Szerinte a fogságban tartott tigrisekkel sok minden baj történhet. Például amikor lecsap egy hurrikán vagy tornádó, tűz üti fel a fejét, vagy az emberek egy pillanatra nem figyelnek oda, az állatok azonnal támadhatnak.

Hosszú a tragikus történetek listája azokról az emberekről, akik végtagjaikat vesztették el, vagy akár meg is haltak tigristámadás következtében. Köztük van Haley R. Hilderbrand is, az a 17 éves lány, aki 2005-ben Kansasban egy hím tigrissel próbált fotózkodni.

Kapcsolódó cikkünket ITT találod.

© 2022 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva