Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Több mint 38 500 fajt fenyeget a kihalás veszélye

Ijesztő adatokat közölt a napokban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), mikor közzétette frissített vörös listáját. Az eredmények azt mutatják, hogy rövid időn belül a kétéltűek közel fele (41%) is eltűnhet a Föld színéről. A hazánkban csak néhány állatkertben megtalálható komodói sárkány például csak egy azon állatfajok közül, amelyet a kihalás veszélye fenyeget. Mit tehetünk vajunk mi, emberek az állatok és növények kipusztulása ellen?

Az IUCN által vizsgált fajok több mint egynegyede már most hatalmas veszélyben van

El tudjuk képzelni a tengereket, óceánokat korallzátonyok, vagy cápák és ráják nélkül? Pedig, ha nem csökkentjük a globális felmelegedés jelenlegi mértékét, az unokáink már csak könyvekből és filmekből ismerhetik meg ezeket a csodálatos élőlényeket. De nincs jobb helyzetben

  • az emlősök 26%-a,
  • a madarak 14%-a,
  • a rákfélék 28%-a, sőt
  • a tobozos növények 34 %-a sem.

A kihalás veszélye fenyegeti a szárazföldi gerinceseket is

Ahogyan az MTI is hírül adta, a legnagyobb fenyegetettséggel Szumátra-, illetve Borneó szigetén, valamint Madagaszkáron szembesülhetünk. A kétéltűek azonban nálunk, Európában is veszélyben vannak.

A fenyegetettség fő okai

  • a mezőgazdaság,
  • a környezetszennyezés,
  • a vadászat és csapdaállítás,
  • a fakitermelés,
  • a klímaváltozás és
  • az invazív fajok jelenléte.

Az egészségünk is kárát láthatja az invazív fajok jelenlétének

Az invazív fajok olyan számukra idegen helyre bekerülő élőlények (mint amilyen a tigrisszúnyog is), amelyek felboríthatják az adott régió természetes növény- és állatvilágának egyensúlyát, ezáltal hatalmas károkat okozhatnak a környezetben és a gazdaságban is. Elsősorban az emberi egészségre, a halászatra, a mezőgazdaságra és az élelmiszer-termelésre jelentenek veszélyt, amely ellen az Európai Unió már összeállította intézkedési terveit.

Az EU kiemelte, hogy óriási szerepünk van nekünk, embereknek az invazív fajok elleni védekezésben is, és felhívta a figyelmet az edukáció, az ismeretterjesztés fontosságára. Az Ökopolisznál ezért is tartjuk nagyon fontosnak a rendszeres továbbképzések, környezetvédelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó rendezvények megszervezését.

ÖkoTanuda EU+

A 2021. október 8. és 10. között megtartott ÖkoTanoda EU+ programunk is egy ismeretterjesztő, szervezet- és közösségfejlesztő képzéssorozat, amelyen most olyan, 18-26 év közötti, angolul legalább középfokon jól beszélő fiatalok vesznek részt, akik érdeklődnek az európai ügyek iránt, de ugyanakkor a gondolkodásmódjuk közel áll a fenntarthatósághoz és a zöld politikához.

© 2024 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva