A klímaváltozásról közérthetően 2. – Az éghajlatváltozás katasztrofális következményeinek tanúi vagyunk

Az ember okozta klímaváltozás bizonyíthatóan megváltoztatja a Föld éghajlati rendszerét, és veszélyezteti számos élőlény, köztük a mi élőhelyünket is. A helyzet súlyos. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) már régóta figyelmeztet az emelkedő hőmérséklet következményeire. Az IPCC helyzetjelentéseiből azonban nemcsak az éghajlatváltozás tudományos alapjait, következményeit és kockázatait ismerhetjük meg, hanem azokat a javaslatokat is, amelyekkel az emberiség enyhítheti azokat.

Az IPCC által megjósolt következmények közül sok már ma is látható

Az elméletek és modellek azt is kimutatták, hogy az éghajlati rendszer változásai hirtelen következnek be és nem feltétlenül lineárisan; az éghajlatváltozás ugyanis láncreakciószerű.
Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a drasztikus következményeket, amelyek a kritikus küszöbértékek túllépése esetén lépnek fel.

A Föld jege olvad

Legyen szó jégtakarókról, gleccserekről vagy örökfagyról (permafroszt): a Föld jege világszerte olvadásnak indult.

• A Jeges-tenger az elmúlt 30 évben jégtakarójának mintegy felét elvesztette, ami azt jelenti, hogy a tenger 2050-re – nyáron – teljesen jégmentes lehet. Jelenleg valami hasonló történik a grönlandi és az antarktiszi jégtakaróval is.
  • Közben fogynak a gleccserek, mára számos kisebb gleccser tűnt el a Föld felszínéről. A nagyobb gleccserek, mint például az alpesi gleccserek, az iparosodás óta átlagosan tömegük közel felét veszítették el.

Az olvadó jégtömegek egyik legnagyobb kockázati tényezője az északi-sarkvidéki permafrosztnál érzékelhető: Körülbelül 1,8 billió tonna szén van ott megkötve. Ha a talaj felolvad, ez a mennyiség metán formájában szabadul fel, és mivel a metán körülbelül 34-szer olyan hatékony, mint a szén-dioxid, az üvegházhatás hatalmas mértékben megnövekszik, amely a hőmérséklet további emelkedését vonja maga után.

A légkör magas hőmérséklete ráadásul felmelegíti az óceánt, ami azt jelenti, hogy az kevesebb CO2-t képes elnyelni. Ez pedig szintén tovább melegíti a légkört, nem beszélve arról, hogy a melegebb tengerek lelassítják a jet streamet (futóáramlás) is, azt az erős szelet, amely körbefújja a Földet. Ez kedvez a nemkívánatos időjárási szélsőségek, például a hetekig tartó hőhullámok kialakulásának is.

A tengerszint folyamatosan emelkedik

Az olvadó jég közvetlen következménye a tengerszint emelkedése – nemcsak az olvadékvíz miatt, hanem azért is, mert a víz melegedés hatására kitágul. Ezt bizonyítják a legújabb mérések is, mely szerint 1880 óta a tengerszint 20 centiméterrel emelkedett. Jelenleg 10 év alatt 3,2 centiméteres emelkedést figyelhetünk meg, ami akut veszélyt jelent a tengerparti régiókban élő emberekre: az otthonaikat elöntheti a víz, és tartósan lakhatatlanná válhatnak. Ha a tengerszint tovább emelkedik, a víz még beljebb nyomulhat a szárazföld belseje felé. Igaz ez akkor is, ha a Föld más régióiban éppen az ellenkezőjét tapasztalhatjuk.

Egyre szélsőségesebb időjárást figyelhetünk meg világszerte

A globális felmelegedés sok helyen más jellegű szélsőséges időjárási eseményeket okoz.

• Elég csak arra gondolni, hogy Magyarországon idén már október elején is havazott, de nem ritka, hogy tavasszal, húsvét környékén is leesik a hó, míg télen szinte semmi.
  • A Föld bizonyos régióit viszont óriási aszályok sújtják, amelyek vízhiányhoz, terméskieséshez és erdőtüzekhez vezetnek.
  • Megint más helyeken a heves csapadékot követik egyre gyakrabban évszázados árvizek, amelyek hatalmas pusztítást okoznak.

Mindezek a jelenségek az ökoszisztéma nagy mértékű károsodását mutatják.

Veszélyben a Föld ökoszisztémája

Belátható, hogy a hőmérsékletváltozás következtében az élőhelyek is megváltoznak: sok faj nem tud megbirkózni a gyors fejlődéssel, és csak vándorlással tud alkalmazkodni az új helyzethez. A globális felmelegedés miatt olyan fajok, mint például az arany varangy, már bizonyítottan kihaltak.

Az éghajlatváltozás ökoszisztémákra gyakorolt hatásait a tenger korallzátonyain lehet a leginkább látni. A korallok nem tudják megváltoztatni a helyüket, így ki vannak szolgáltatva a hőmérséklet-ingadozásoknak. Ha a hőmérséklet meghalad egy kritikus értéket, a korall kilöki a benne élő szimbiózisban élő algákat. Ennek hatására kifehéredik – és végül elpusztul.

Más következményei is vannak azonban az éghajlatváltozásnak

Mivel az időjárási szélsőségek száma világszerte növekszik, az éghajlatváltozás következményeként emberek millióinak élelmezésbiztonsága is veszélybe került. Ez egy olyan területe a klímaváltozásnak, amellyel külön is foglalkozni kell. Egy biztos, a mindennapi életben végrehajtott apró változtatások már fenntarthatóbbá tehetik az életünket, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy enyhítsük a károkat és megvédjük a Földet.

Az Ökopolisz oldalán már mutattunk ilyen követendő kezdeményezéseket, és továbbra is várjuk javaslataitokat, ötleteiket, meglátásaitokat. Tegyünk együtt a jövőért!