Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zöld kezdeményezések itthon és külföldön

Jelenleg több olyan környezetvédelmi pályázat, zöld kezdeményezés is fut hazánkban, amelynek célja az edukáció és a fenntartható fejlődés. A kiírások között a meséktől kezdve az elektromos közlekedési eszközök beszerzésén át az energiahatékonyságig számos projektre lehet jelentkezni. De mit tehetünk mi, otthon? Hogyan segíthetjük a globális felmelegedés elleni harcot és népszerűsíthetjük a környezetvédelem néha már-már elcsépeltnek tűnő fontosságát?

Zöld tantermek Németországban

Ha körülnézünk a világban, azt tapasztaljuk, hogy mindenhol nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre és annak gyakorlati oldalára. Németországban például a hónap végén zárul le egy 2022. évi projektre való nevezés, amelynek fókuszában a zöld tantermek kialakítása van.

A Grüne Liga Berlin e.V. olyan programsorozatot indít, amelyet összekötnek a kertészeti kiállítás évével, és amelyben keresik a legzöldebb iskolai kerteket. Egész évben számos programot, előadást, workshopokat szerveznek a gyerekeknek, akik közben azon munkálkodnak, hogy közvetlen környezetüket, az iskolaudvart, de a tantermeket is a lehető legzöldebbé, azaz legélhetőbbé tegyék.

Zöld kezdeményezések a világban

Világviszonylatban azt láthatjuk, hogy többezer környezetvédelmi pályázat, felhívás igyekszik az ember gondolkodását arra irányítani, hogy tegyen a Földünk megóvása érdekében. Az IKI (
Die Internationale Klimaschutzinitiative) oldalán egy interaktív térképen követhetjük nyomon, hogy mely országban éppen milyen környezetvédelmi projektek futnak és melyekbe lehet bekapcsolódni.

Az Ökopolisznál mi is mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a környezetvédelem alapvető és magától értetődő fontossággal bírjon, ezért támogatjuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek ezt a célt szolgálják.

Közösségi kertek országszerte

Ilyenek a városi, azaz közösségi kertek kialakítása is, amelynek lassan szép hagyománya lesz a hazánkban. A Városi Kertek Egyesületet például éppen 10 éve jött létre azzal a céllal, hogy meghonosítsa Magyarországon és Budapesten a városi – közösségi kertmozgalmat és terjessze az önellátás és közösséghez tartozás élményét és kultúráját. A Közösségi kertek munkatársai pedig folyamatosan frissítik a fővárosban és országszerte található közösségi kertek listáját, emellett pedig számos különleges projektet is indítanak:

  • Résztvehetünk közösségi komposztáláson,
  • zöldítő programokon,
  • ahogy nálunk, az Ökopolisznál, a rendszeresen meghirdetett ÖkoTanoda rendezvényein is.

Lehetőség, zöld kezdeményezés tehát bőven van, csak élni kell vele.

Nagyon fontos, hogy megtanítsuk magunknak és a gyermekinknek is, mit jelent valójában a környezetvédelem, miért van rá olyan nagy szükség és mit tehetünk érte. Nem csak közösségi szinten, hanem önállóan is.

Tegyünk az éghajlatváltozás ellen!

Ahogyan arról az MTI is beszámolt, kutatók megállapították, hogy az Arktisz klímaváltozás miatti melegedése okozta és okozza például az észak-amerikai szélsőséges hideget is. Kimutatták, hogy a sarkvidéki régióban bekövetkezett változások és az idén februárban Texasban észlelt kegyetlen, több mint 170 ember halálát okozó hideg között egyértelmű kapcsolat van.

Judah Cohen, a kutatás vezető szerzője, a bostoni légköri környezetkutató intézet (Atmospheric Environmental Research) szakértője bebizonyította, hogy a drámai hőmérsékleti különbségek hatására, amelyek a felmelegedés következtében az Északi-sarkvidéken belül kialakultak, megnyúlt és meggyengült a poláris örvény.

Ez azt jelenti, hogy ha az Anglia északi része és Skandinávia körüli terület jobban melegszik, mint a Szibéria körüli régió, a poláris örvény kelet felé nyúlik, a hideg levegő pedig Szibériától északra mozdul a poláris régión át, majd délre az Egyesült Államok középső és keleti részére.

Nincs tehát mire várnunk, tennünk kell a globális felmelegedés ellen és erre a gyermekeinket is meg kell tanítanunk. A zöld kezdeményezések követése, akár az azokon való részvétel lehet ehhez az első lépés.

© 2022 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva