Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tiszta víz és alapvető köztisztaság- az ENSZ 6. Fenntartható Fejlesztési Célja

“Biztosítjuk a fenntartható vízgazdálkodást, a vízhez és az alapvető higiéniai ellátásokhoz való hozzáférést mindenki számára – Magyarországon”

Időpont: 2022. január 11. (kedd)
Helyszín: Budapest – MEMO Ház

Az ENSZ Közgyűlése 2015-ben fogadta el a fenntartható fejlődés 2030-ig megvalósítandó programját. A program gerincét, konkrét teendőit és céljait a Fenntartható Fejlesztési Célrendszer írja le (Sustainable Development Goals, röviden SDG).
Az Ökopolisz Alapítvány az ENSZ 17 Fenntartható Fejlesztési Célja (SDG) magyarországi megvalósításának lehetőségeit vizsgáló sorozatot indított.Hatodik alkalommal a tiszta vízhez és az alapvető köztisztasághoz való hozzáférés magyarországi helyzetét vesszük górcső alá. Küldetésünkhöz híven ezúttal inkább szakmai megközelítéssel, semmint a hétköznapi közéleti, politikai gondolkodásmódra alapozva.

Az eseményre MINDEN HELY ELKELT!

Az eseményt élőben is követheti majd Facebook oldalunkon és Youtube csatornánkon is!
Facebook esemény.

Program:

10:00-10:20 Az ENSZ 2030-ig terjedő fenntarthatósági célkitűzései (SDG) rendszere, és a 6. cél helye a rendszerben

 • Dr. Zlinszky János
  egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Víztudományi Kar, Vízpolitikai és Környezetpolitikai Tanszék, és Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Jog- és Államtudományi Kar, Környezetjogi és Versenyjogi Tanszék

10:20-10:40 „2030-ra mindenki számára megteremtjük a méltányos és igazságos hozzáférést a biztonságos és megfizethető ivóvízhez” (6.1. feladat)

 • Dr. Szöllősi-Nagy András
  egyetemi tanár, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Víztudományi Kar, Vízpolitikai és Környezetpolitikai Tanszék, az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programjának korábbi vezetője, a World Water Council alapító tagja

10:40-11:20 „2030-ra megteremtjük a mindenki számára megfelelő és igazságos hozzáférést az alapvető szanitációs és higiéniai ellátásokhoz, különös tekintettel a nők, a leányok és a kiszolgáltatott helyzetben levők speciális igényeire.” (6.2. feladat)

 • Vecsei Miklós
  miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
 • Papp Gergely
  kutatásvezető, PAD Alapítvány a környezeti igazságosságért

11:20-11:50 Kávészünet, állofogadás formájában aprósüteményekkel és alkoholmentes italokkal

11:50-12:10 „Javítjuk a vízminőséget a szennyezés csökkentésével, a hulladékterhelés megszüntetésével, a veszélyes anyagok és vegyszerek kibocsátásának minimumra csökkentésével, a kezeletlen szennyvíz mennyiségének felére csökkentésével, valamint az újrafelhasználás és a biztonságos hulladékhasznosítás jelentős növelésével.”(6.3. feladat)

 • Kovács Károly
  elnök, Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz)

12:10-12:30 Szabályozás és jogérvényesítés a 6.3, 6.4, és 6.6.-os feladatok terén:

 • Dr. Fülöp Sándor
  egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Víztudományi Kar, Vízpolitikai és Környezetpolitikai Tanszék, 2009-12 között a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

12:30-13:10 „2030-ra valamennyi ágazatban jelentősen javítjuk a vízfelhasználás hatékonyságát, továbbá biztosítjuk a fenntartható vízkivételt és ivóvízellátást a vízhiány kezelésére, hogy a vízhiányban szenvedő emberek száma is jelentősen csökkenjen” (6.4. feladat)

 • Ungvári Gábor
  kutató főmunkatárs, Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont, Budapesti Corvinus Egyetem
 • Dr. Eördöghné Miklós Mária
  egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar

13:10-14:10 Ebédszünet, állófogadás formájában büféebéddel és alkoholmentes italcsomaggal

14:10-14:30 „2030-ra minden szinten megvalósítjuk az integrált vízgyűjtő gazdálkodást, adott esetben ideértve a határokon átnyúló együttműködést is.” (6.5. feladat)

 • Dr. Balatonyi László
  adjunktus, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Víztudományi kar, Víz- és Környezetbiztonsági Tanszék

14:30-15:10 „2020-ra védelem alá helyezzük és helyreállítjuk a vízzel kapcsolatos ökoszisztémákat, beleértve a hegyeket, erdőket, vizes élőhelyeket, folyókat, felszín alatti vizeket és tavakat is.” (6.6. feladat)

 • Dr. Török Katalin
  tudományos főmunkatárs, Ökológiai Kutatóközpontot, ÖBI Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport, Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatás Kormányközi Platform (IPBES) Szakértői Panel (MEP) tagja
 • Dr. Boros Emil
  tudományos főmunkatárs, osztályvezető, Ökológiai Kutatóközpont, Vízi Ökológiai Intézet, Restaurációs Vízi Ökológiai Osztály

15:10-15:30 „Támogatjuk és megerősítjük a helyi közösségek részvételét a vízgazdálkodás és a szanitáció fejlesztésében és igazgatásában.” (6.b. feladat)

 • Dr. Fülöp Sándor
  egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Víztudományi Kar, Vízpolitikai és Környezetpolitikai Tanszék, 2009-12 között a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

15:30-16:00 Zárszó, kérdések és válaszok

A Green European Foundation (Zöld Európai Alapítvány) rendezvénye az Ökopolisz Alapítvány támogatásával és az Európai Parlament pénzügyi hozzájárulásával.

© 2024 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva