Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A kevesebb több – Házi praktikák az újrahasznosítás jegyében

Mióta megjelent a magántulajdon intézménye a Földön (bizony, az ókor kezdetével), az emberek elkezdtek javakat halmozni. Alapvetően érthető azon törekvésünk, hogy kényelmessé tegyük a saját életünket, az életkörülményeinket, de napjainkra azt tapasztalhatjuk, hogy az emberiség átesett a ló túloldalára. Az Ökopolisznál hisszük, hogy a környezetvédelem szerves része az is, ha odafigyelünk a saját házunk tájára és kicsiben is elkezdünk tenni a Földünkért. Például az újrahasznosítás és újrafelhasználás jegyében. Az alábbiakban ehhez adunk tanácsokat.

Szelektáljunk a környezetünkért!

A szelektálásról mindenkinek elsősorban a szemétszelektálás jut eszébe, de ugyanilyen fontos az is, hogy a saját dolgaink között rendet tegyünk. Egyre több a túlzsúfolt háztartás, és rendszerint csak akkor jövünk rá arra, hogy nincs szükségünk annyi mindenre, amikor egy esetleges költözés alkalmával hetekig dobozokban maradnak az eszközeink, ruhaneműink. Természetesen nem kell azért új helyre vándorolnunk, hogy megtanuljunk szelektálni, elegendő, ha csak az alábbi néhány lépést követjük.

Csoportosítsuk a bennünket körülvevő dolgokat!

Készítsünk egy „szükséges”, egy „elajándékozandó” és egy „kidobandó” kupacot, és szelektáljuk e szerint a ruhatárunkat, háztartási eszközeinket, sőt akár bútorainkat is. Ez megkövetel némi időt és energiát, de utána nemcsak a háztartásunk szabadul fel, hanem mi magunk is.

  • A „szükséges” kupacba kerüljenek azok a dolgaink, amelyek nélkül nem tudunk meglenni.
  • Az „elajándékozandóba” olyan tárgyaink, amelyek még jó minőségűek, de igazából csak a helyet foglalják.
  • A „kidobandóba” pedig tegyünk bele minden olyan eszközt, ruhaneműt, amely már tönkrement és amelyet nem tudunk újrahasznosítani vagy újra felhasználni.

Ez utóbbinál azonban figyelnünk kell arra is, hogy ha mi magunk nem vagyunk a recycling „tudósai”, vagy soha nincs időnk az újrafelhasználásra, legyünk szigorúak önmagunkhoz. A „jó lesz ez még valamire”-mondatok csak azoknál működnek, akik valóban neki is állnak a tárgyaik újjá varázslásának.

Szerencsére ma már egyre többen foglalkoznak ilyesmivel, ezért érdemes megkeresni az ezzel foglalkozó vállalkozásokat is.

Adományozzuk el feleslegessé vált dolgainkat!

Itt jöhet képbe maga az adományozás lehetősége is. Adományozni ugyanis nemcsak pénzt, jó minőségű tárgyakat, eszközöket vagy tartós élelmiszereket lehet, hanem alapanyagokat is. Ne legyünk restek felkutatni ezeket a lehetőségeket!

Amennyiben viszont nem újrafelhasználásra vagy újrahasznosításra szánjuk feleslegessé vált dolgainkat, hanem valóban elajándékoznánk megunt, de jó minőségű tárgyainkat, vegyük fel a kapcsolatot az erre „szakosodott” alapítványokkal, cégekkel, emberekkel. Adományozni nemcsak jó, hanem nemes cselekedet is.

A fentiekhez azonban fontos tisztáznunk azt a kérdést, hogy mi a különbség az újrahasznosítás és az újrafelhasználás között.

Újrahasznosítás vagy újrafelhasználás?

Az újrahasznosítás, más néven recycling azt jelenti, hogy egy tárgyat olyan nyersanyaggá alakítunk át, amely újra felhasználható általában egy teljesen új termék előállításához. Ez egy energiaigényes, de megtérülő eljárás.

Az újrafelhasználás viszont egy tárgy szinte változatlan formában történő újra felhasználását jelenti. Erre jó példa egy műanyagflakon, amelyet vázaként vagy más tartóeszközként használhatunk tovább. A tárgyak újrafelhasználása csökkenti a környezetszennyezést és a hulladék mennyiségét, így fenntarthatóbb életet eredményez.

Szerencsére az interneten ma már egymást érik a különböző, fantasztikusabbnál fantasztikusabb újrafelhasználási ötletek, így mindenkinek azt javasoljuk, inspirálódjon és alkosson bátran.

Gondoljuk újjá együtt az életünket és vigyázzunk egyszerű, de hatásos módszerekkel környezetünkre! Örömmel fogadjuk Facebook-oldalunkon az ötleteidet, de írhatsz nekünk a weboldalunkon keresztül is.

© 2023 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva