Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ősz végén is gazdálkodj okosan!

Ősz végén, amikor az időjárás borongósabbá válik, hajlamosak vagyunk magunk is „alább adni” gondoskodó, előrelátó énünket. Pedig mind a háztartásunk, mind a környezetünk megérdemli, hogy minden évszakban okosan gazdálkodjunk és előre gondolkodjunk. Hogy pontosan mivel és hogyan, azt érdemes sorra vennünk.

Gazdálkodj okosan a pénzeddel!

Ez talán az egyik legfontosabb lépés ahhoz, hogy megtanuljunk tudatosabbakká válni. A pénzzel való gazdálkodásnak úgyis számos pozitív hozadéka van:

 • Elkerüljük a felesleges költekezést,
 • amely által elkerüljük a felesleges eszközök, tárgyak felhalmozását,
 • ennek következtében pedig kevesebb szemetet is termelünk – gondoljunk csak a csomagoló anyagokra.

Nem beszélve arról, hogy ha tudatosan kezeljük pénzügyeinket, könnyebben átláthatjuk, mire és mennyi pénz folyik ki a kezeink közül. Érdemes táblázatot vezetni a kiadásainkról, bevételeinkről, vagy akár appokat használni a saját büdzsénk „féken tartására”. Ez elsőre időigényesnek tűnhet, de a cikkünk végén ehhez is adunk tippeket.

Gazdálkodj okosan a konyhakertedben!

Tudjuk jól, hogy ma már nincs akadálya a balkonkertészkedésnek sem. Sőt, ha erkélyünk sincs, a lakásunkban is nevelhetünk palántákat, csíráztathatunk növényeket. Így nemcsak spórolunk a zöldségvásárlással, de a lakóterünk levegőjét is frissen tarthatjuk a sok zölddel. Nem beszélve arról, hogy így biztosan bio ételek kerülnek az asztalunkra, hiszen pontosan tudni fogjuk, hogy milyen eszközöket és szereket használunk az otthoni mini kertészetünkben.

Érdemes tehát belevágni a lakáskertészkedésbe és kipróbálni az alábbi növények termesztését:

 • fűszernövények, amelyek akár gyógynövényként is felhasználhatók
 • mikrozöldek, amelyek csíráztatással pár hét után már fogyaszthatók is,
 • gomba,
 • balkonparadicsom,
 • mini uborka,
 • petrezselyem,
 • zeller,
 • saláta
 • vagy
 • chili paprika.

Fontos, hogy mielőtt felvásárolnánk az összes fellelhető magot, utánanézzünk a lakáskertészkedés mibenlétének, és felmérjük otthonunk adottságait is.

Az otthoni termesztésbe vonjuk bele a családunk minden tagját, hiszen ez a tevékenység egyben edukációként is felfogható. Az Ökopolisznál erre mindig nagy hangsúlyt fektetünk, így most is felhívjuk a figyelmedet arra, hogy rajtunk múlik gyermekeink jövője! Mutassunk együtt jó példát.

Gazdálkodj okosan az időddel!

Talán meglepő, hogy erre is kitérünk, de az időgazdálkodás tudománya napjainkban talán fontosabb, mint valaha. Ha jól sáfárkodunk a napi 24 óránkkal, elegendő időnk jut a pihenésre, a feltöltődésre, ezáltal pedig a fenti ökotippjeinkre is. A timemenedzsment nem véletlenül lett olyan felkapott a 21. században.

Tudjuk jól, hogy ez egyáltalán nem egyszerű feladat, de ha elhatározzuk, hogy „amit ma megtehetünk, nem halasztjuk holnapra”, és ha megtanulunk nemet mondani egyáltalán nem kötelező érvényű feladatokra, azonnal sok-sok értékes percünk felszabadul.

Elengedhetetlen, hogy rohanó világunkban időt szakítsunk mindenre, ami fontos. Az egyik legfontosabb pedig mi más is lehetne, mint a saját és családunk élete, élettere. Nem igaz?

Gazdálkodjunk hát jól az életünkkel! Örömmel fogadjuk Facebook-oldalunkon a te ötleteidet is, de írhatsz nekünk a weboldalunkon keresztül is.

© 2024 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva