Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Paks2 egy befagyott konfliktus

A #StopPaks2 podcast új adásában Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin eheti találkozója kapcsán a magyarországi orosz befolyásról beszélgetett Krekó Péterrel (Political Capital), Ungár Péterrel (LMP) és Szabó M. István szakújságíróval Stern Péter.  

Krekó Péter szerint Paks2 beruházás az oroszok szempontjából egy befagyott konfliktus,  ami függőségeket eredményez. A gyakori orosz-magyar bilaterális diplomáciai találkozók csak az egyik elemei annak, hogy szorosabbra fűzzék a viszonyt.  A putyini befolyás leginkább abban érződik, hogy az orosz állami narratívák hivatalos narratívává váltak Magyarországon. Az ukrán és Amerika-ellenes összeesküvés elméletek komoly erősítést kapnak a közmédiában, és itt olyan geopolitikai magyarázatok is elhangzanak, amelyek a belorusz nyilvánosságban is. Az orosz állami médiának nem is kellett irodát nyitni Magyarországon, mert ugyanazokat az üzeneteket sugározza a magyar állami média.

A Kelet-barát üzenetek erodálják a bizalmat, Krekó véleménye szerint soha nem volt még ilyen rossz Magyarország reputációja Nyugaton. Ezek az üzenetek hatnak, a közvélemény jóval orosz barátabb lett az elmúlt években, nemcsak a Fidesz szavazók között.  Miközben a NATO tömegtámogatást élvez a magyar közvéleményben, addig a kormány szimbolikus segítséget sem fogad az ország területére. Krekó olyannak látja a helyzetet, mintha a magyar nemzetbiztonság nem jelenne meg szempontként a Paks2 beruházás kapcsán.

Ungár Péter felidézte, hogy az orosz hatalom kimondja: az energetika egy geopolitikai fegyver. Kormányváltás esetén a legfontosabb teendő szerinte, hogy a geopolitikai irányjelzőket helyesen kell kitenni. Ha az orosz soft-power hatásra nincsen egy fogékony állami médiahálózat, hanem egy korrekt közszolgálati média van, az már sokat segít az orosz befolyás csökkentésében. Olyan gesztusokat tesz Magyarország, amit az oroszok nem is várnak el, sokkal óvatosabb megfogalmazásokat tesznek más orosz barát EU-s és NATO tag országok vezetői. Ungár szerint felelőtlen dolog akár utalni is arra, hogy Magyarország visszakapja Kárpátalját, ez legtöbbet a kárpátaljai magyar kisebbségnek árt.

Paks2 átláthatatlansága komoly korrupciós kockázatokat rejt magában. A beruházás miatt nagyon sok orosz mérnök jön, ez komoly nemzetbiztonsági kockázatokat rejt. A nemzetbiztonsági bizottság tagjaként Ungár nem fekszik le minden este nyugodtan, ha arra gondol, hogy milyen Oroszországgal kapcsolatos képességekkel rendelkeznek a magyar elhárító szervek. Annyit késik a Paks2 beruházás, hogy egy regionális konfliktusról nem gondolja Ungár, hogy hatással lenne az új atomerőmű beruházásra. 

Szabó M. István szerint annyit tudtunk meg 2014-től a Paks2 beruházásról, hogy folyamatosan hazudtak benne. Az interjúban sorolja a megcáfolt 2014-es kormányzati állításokat. Nem tudjuk, hogy az alternatíva mennyibe került volna. Az oroszok az elmúlt években a világot tele ígérték atomerőművel. Azt azonban nem tudni, miként gondolják ezt mind megépíteni. 

© 2024 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva