Magyarországon a legmagasabb az intimbetétek áfája az Európai Unióban

Zsebkendőt, zoknit, rongyot használnak a menstruációs szegénységben élő nők betét helyett. A menstruációs szegénység az iskolás lányok 10 százalékát érintheti Magyarországon, ők azok, akik nem tudják a havi vérzésük idején megfizetni az – Európai Unióban a legmagasabb áfával terhelt – egészségügyi termékeket.

De nézzük is, mennyibe kerül Magyarországon egy havi vérzés egy nőnek. Egy átlagos erősségű ciklus során 20-35 darab egészségügyi betétet használ el egy nő. Ez a legolcsóbb termékkel számolva havonta legkevesebb 800-1000 forint kiadást jelent személyenként. Drágább és minőségibb termékek használatakor ez az összeg elérheti a 2500-3000 forintot is. Mert korántsem biztos, hogy egy olcsó betéttel átvérzés nélkül kibír egy tornaórát egy tinédzser.

Egy magyar nő élete folyamán legkevesebb félmillió forintot költ betétre vagy tamponra.

Ezt az összeget nem mindenki tudja előteremteni minden hónapban. Különös nehézséget okoz ez azokban a szegénysorban élő családokban, ahol több lány és nő menstruál minden hónapban. Az ország legszegényebb településein használt ruhákat vágnak szét és azzal fogják fel a vérzésüket. Sőt, előfordul az is, hogy a lányok havonta pár napot kimaradnak az iskolából, mert nem áll rendelkezésükre olyan egészségügyi termék, amivel biztosított lenne a komfortos menstruációjuk.

A nyugati országokban a menstruációs szegénység témája csak az utóbbi években került előtérbe. Angliában 2017 decemberében, a Plan International kutatásából kiderült, hogy tízből egy brit lánnyal előfordult már, hogy nem engedhette meg magának az intim higiéniai termékek megvásárlását. A felmérés szerint 15 százaléknak jelent problémát az eszközök beszerzése és a lányok ötöde nem a számára legmegfelelőbb terméket választja anyagi okok miatt.

A rongyok, zoknik használata fertőzésveszélyes. A nem megfelelő termékek használata pedig önbizalomromboló. Ráadásul azokon a helyeken, ahol nem telik intim egészségügyi termékekre, ott általában nem megoldható a magas higiéniai követelmények mellett használható tartós menstruációs termékek, mint például a mosható betétek vagy az intimtölcsérek használata sem. Ráadásul ezek ára is jóval magasabb, egy-egy intimkehely 9-10 ezer forintba, egy ciklus során elegendő mosható betét pedig 15-20 ezer forintba is kerülhet.

A menstruációs szegénység egyik megoldása lenne az adócsökkentés, amely által olcsóbbá, ezáltal elérhetőbbé válnának ezek a termékek. Jelenleg Magyarországon 27 százalékos áfa vonatkozik az intim egészségügyi termékekre, holott számos más termék áfáját csökkentette a kormányzat az elmúlt években. Hazánk a 27 százalékos áfával az Európai Unióban az első helyen áll, még a skandináv országok is csak utánunk kullognak.

Az LMP felismerve a probléma komolyságát, gyűjtést szervezett annak érdekében, hogy a rászorulókon segíteni tudjon. Erről bővebben itt írtunk: