Méhek nélkül nincs élet – vigyázzunk rájuk!

A méhek egészsége az emberiség életben maradásának záloga. A beporzórovarok közül a növénytermesztésben a méheknek van a legnagyobb szerepe, nélkülük az emberek és állatok számára termesztett gyümölcsök, bizonyos zöldségek és takarmánynövények nem teremnének, így veszélybe kerülne az élelmiszerellátás. A méheknek köszönhetjük az ételeink jelentős részét, hiszen az élelmiszer-növényeink és a vadon élő növények 90 százaléka a méhek beporzása által terem és szaporodik.

De miért is olyan fontosak a méhek?

A méhek 50 millió éve élnek a Földön. Ők felelősek 250 000 növényfajnak a beporzásáért. Ez a növényvilág 75 %-a. Az úgynevezett entomofil, vagyis rovarmegporzástól függő növénykultúra adja az emberiség élelmiszerkészletének közel felét. A méhek beporzásától függ a termés mennyisége és minősége is, még olyan termések esetében is, mint az alma vagy a napraforgó. Márpedig ha a méhek pusztulásával ezek a növények is eltűnnek, akkor elpusztulnak a velük táplálkozó rovarok, madarak, majd ezek ragadozói, felborul az ökoszisztéma és végül éhínség fenyegeti majd az emberiséget is.

Kép: freepic.com

Miért pusztulnak a méhek?

A Földön körülbelül 20 ezer méhfaj él, és ezek többsége veszélyben van. Az állományuk jelentősen csökkent az utóbbi 10-20 évben. Egyes méhészek és agrármérnökök szerint ez bizonyos növényvédő szereknek tudható be, de a Greenpeace kutatóinak összefoglalója szerint közrejátszik a klímaváltozás, az urbanizáció, néhány betegség terjedése és bizonyos élősködők elszaporodása is.

A városok térnyerésével egyre csökkent a méhek által elérhető mezők, rétek és fás kertek száma, és egyre nagyobb és nagyobb távolságot kellett megtenniük az élelmükért. Ezért nemcsak a fent említett okok, hanem a kifáradás is szerepet játszik a méhek pusztulásában.

Néhány évvel ezelőtt világméretű méhpusztulás zajlott. Brazíliában, ahol arányaiban a legtöbb mézelő méh pusztult el, és a neonikotinoid és fipronil tartalmú rovarirtó szerek használatával magyarázták a tömeges pusztulást. Az ilyen hatóanyagú rovarirtókat Európában betiltották, mert súlyosan károsították a méheket.

A méhek tömeges pusztulása más kontinensen is megjelent. Az Egyesült Államokban egy tél alatt a kolóniák negyven százaléka elpusztult. Oroszország 20 térségéből jelentettek tömeges méhpusztulást. Egy nemzetközi tanulmány szerint 2017-18 telén tizenhat százalékkal csökkent a mézelő méhkolóniák száma 33 európai országban valamint Algériában, Izraelben és Marokkóban. Azóta ezeket a szereket Magyarországon is betiltották.

Kép: freepik.com

Mit tehetünk a méhek érdekében?

Az első lépés a természetes gazdálkodás támogatása, olyan gazdák felkeresése, akik káros rovarölők használata nélkül, a természettel összhangban termesztik a növényeket.

Akinek pedig saját kertje van, gazdálkodjon vegyszermentesen, kerülje a permetezőszereket, ültessen méhbarát virágokat. Ez utóbbival több méhet vonzhat a kertjébe és jobb termésátlagot érhet el. Aki nagyüzemi termesztést végez, vagyis több hektáron gazdálkodik, az figyeljen arra, hogy mikor milyen növényvédő szereket alkalmaz.

Kép: freepik.com

Alább összegyűjtöttük – a teljesség igénye nélkül – néhány méhbarát növényt, ami a konyhakertben is hasznos lehet:

Borsmenta

Magyarországon ismert, elterjedt, mint teanövény. Emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, epegyulladásnál és menstruációs zavaroknál nagyon jó szolgálatot tesz.

Kerti kakukkfű

Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású. Nyákoldó és köptető hatása is van, de legfőbb értéke a timol és a karvakrol, amelyeknek erős fertőtlenítő és antimikrobiális hatása van.

Levendula

A virágok bőséges nektárt adnak, amiből jó minőségű méz állítható elő. A virágokat lehet kandírozni, néha sütemény dekorációként használják. Az I. világháborúban kórházakban használták az illóolaját. Gyakran használják más növényekkel együtt az aromaterápiában. A levendulavirágokkal töltött párnácska segíti az alvást és az ellazulást.

Metélőhagyma

Erős aromájú fűszernövény. Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.

Oregánó

A szurokfüvet a természet antibiotikumának tartják. Karvakrolt, illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz; a karvakrol és a timol a baktériumok szaporodását gátolja. Maga a szurokfű 2–5%-ban tartalmazhatja, olaja az oregánóolaj pedig 40–70%-ban. A legjobb minőségű olajok akár 85%-ban is tartalmazhatják a karvakrolt, de ez függ a lepárlás módjától. A növény levelét megszárítják, és nyugtató hatású  teát főznek belőle. Teája (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású.

Zsálya

Az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség. A köznyelvben a „zsálya” szó általában az orvosi zsálya nevű fajra utal. A nemzetségbe kb. 700-900 faj tartozik, melyek között évelő és egyéves lágy szárú növények, cserjék is megtalálhatók. Egyes fajait dísznövénynek, másokat gyógynövénynek termesztik.

Rozmaring

A zsálya nemzetségbe tartozó fűszer- és gyógynövény. Dél-Európában honos, de Magyarországon is nagyon kedvelt. A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből kapjuk.

Mézvirág

Másnéven illatos ternye. Levelei felhasználhatók a konyhában, mustár ízű, kellemesen csípős leveleit saláták ízesítésére is használhatjuk.

Napraforgó

Az őszirózsafélék családjának egyik legismertebb faja. Kedvelt haszonnövény, a szántóföldi növények egyike. Olajának kedvező élettani hatásai miatt gyógynövénynek számít. Ez Magyarországon a legnagyobb területen termesztett olajnövény.

Ezeken kívül néhány gyom is hasznos lehet, így mielőtt kihúzzuk őket tavasszal a talajból, nézzük meg, nem vonzzák-e a méheket a kertünkbe. Ezek a korán virágzó gyomok hasznosak lehetnek a március-áprilisban virágzó gyümölcsfák és bokrok szempontjából is. Hiszen kertünkbe szoktatják a beporzó rovarokat.  A közönséges aggófű a pillangók és a méhek számára jó nektárforrás. A gyermekláncfű vagy más néven pitypang, ásványi anyagokban nagyon gazdag, fiatal leveleit salátákba tehetjük. Virága vonzza a pillangókat és a méheket. A komlós lucerna pedig nitrogéngyűjtő növény, beszántva a talajba, jelentősen javítja a föld minőségét, virága pedig vonzza a lepkéket, méheket és a lebegőlegyeket.