Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tapsi nem játék, hanem érző lény – ezért ne vásároljon nyulat húsvétra

Helyes, mozgó orrú szőrgombóc, aki répát eszik – a legtöbb gyerek (és nemcsak gyerek) ennyit tud egy nyúlról. No meg azt, hogy nagyot ugrik. A kiscsibe pedig egy sárga tollpihe-gombóc és csipog. Azt sajnos kevesen tudják, hogy mivel jár és mennyibe kerül egy nyúl vagy egy kiscsibe gondozása, milyen szükségletei vannak és meddig él. Összegyűjtöttük, hogy miért ne vegyenek se nyulat, se csibét húsvétra a gyerekeknek.

Az állatok éreznek, gondolkodnak, nem játékszerek

A nyúl érző, kifejezetten jó szociális érzékkel rendelkező állat. A csibék pedig rendkívül okosak. Az árusok nyúlból a néhány hetes példányokat árulják húsvét előtt, csibéből pedig a pár naposat. Ilyenkor még egy gyerek tenyerében is elférnek az állatok. Csakhogy nyúlból létezik törpe és óriás is, és ez vásárláskor még nem derül ki, a tenyésztők szemrebbenés nélkül adják el az óriás is törpeként, hiszen ekkor laikusnak még nem látszik a különbség. A csibéből pedig tyúk lesz. Vagy kakas. Ez utóbbinak nem biztos, hogy örülnének a panelszomszédok. A kiscsibéről úgy lehet megállapítani, hogy kakas vagy tyúk lesz, hogy a szárnyán a tollazatot vizsgáljuk. Amelyik csibének egy sor toll van a szárnya peremén, az tyúk lesz, amelyiknek két sorba rendeződnek a tollpihék úgy, hogy egy rövidebb, egy hosszabb, abból pedig kakas. Mindenesetre egyik állat sem lakásba való.

forrás: freepik.com

Gyorsan nőnek és ivarérettek lesznek, oltatni kell őket

Egy bak nyúl általában 4-5 hónapos korában éri el az ivarérett kort. Nem sokkal később jelölni kezdi a területét. A nőstény nyulak is körülbelül 6-8 hónapos korukra válnak ivaréretté. És mivel társas élőlények, így nem árt a nyuszinak társat találni. Ekkor jön képbe az állatorvos. Hiszen ha nem akarunk néhány hónap múlva 5-10 kisnyuszi boldog tulajdonosai lenni, akkor bizony ivartalanítani kell a nyulat, ami nem kis összeg. Ha tisztességes tenyésztőtől vásárol valaki nyulat, akkor általában 6-8 hetesen kapja meg, ekkorra már a nyúlnak rendelkeznie kell legalább egy oltással. Később pedig többel, így az első fél évben körülbelül 10-15 ezer forintba kerül az állatorvos. A kiscsibe is gyorsan nő. Pár napig sárga csak és pihés, aztán gyorsan átalakul csirkévé, majd fél éves korában már kifejlett, tojást tojó tyúkká.

forrás: freepik.com

Az állatnak hely kell

Nem, nem elég egy kartondoboz a sarokban. A nyúl mozgásigényes állat és helyhez szoktatható, tudja használni az almot, az itatót. Egy nyúl nem él el répán és káposztán. Szereti a szénát. Nagyon is. A tiszta széna azonban városban nehezen beszerezhető, hiszen ott nincs kaszáló. Szereti, ha a ketrecében puha forgács van, ha mindig tiszta az alomtálcája, ha van táp, széna és friss zöldség. Havi 5-10 ezer forintba kerül a jól tartása. A csirke pedig kapirgál és nem elégszik meg a konyha kövezetével. Szabadtéren elhelyezett ketrec, kifutóval és egy jól megépített ól – ezen kívül megfelelő élelem, magok, szalma, rovarok, bogarak. Ez pedig csak családi házban vagy tanyán teremthető meg.

forrás: freepik.com

A nyúl rág, a tyúk csíp

Ivarérett koruk után – ami a fent leírtak alapján pillanatok alatt bekövetkezik – a nyulak rágnak. Mindent. A szék lábát, a szekrény sarkát, a kanapét, a konyhabútort és a gyerek játékait. Ha rendszeresen kap barackfa ágat, akkor kevesebbet rág. De városban az is nehezen teremthető elő. A csirke pedig csíp, leginkább emberi kezet etetéskor, de szőnyeget, és növényt is. Tehát a csirke sem lakásba való.

forrás: freepik.com

Minden állat után takarítani kell

A nyúl – ha nem sikerül alomtálcára szoktatni, akkor – bogyóz, mindenfelé, amerre jár a lakásban. A csirkéről már ne is beszéljünk.

Állat mellett nincs utazás

Kire bízza a nyulát az, aki két hétre elmegy nyaralni? Biztos nem a kutya és macskatartó szomszédokra. Ki vállalja át annak a felelősségét, hogy az érzékeny gyomrú nyuszi szénájának dohosságát megállapítsa, vagy szárítsa a zöldségeket fél napig, hogy ne feküdjék meg a kisállat gyomrát? Ráadásul a családtagként tartott nyúl igenis társaságfüggő, nem lehet magára hagyni napokra, hetekre, abban a tudatban, hogy a szomszéd egy nap egyszer átmegy megetetni és kitisztítani a ketrecet. A csirkévé cseperedett csibéknek is gondoskodásra van szükségük, friss vízre, takarmányra és néha emberi társaságra.

forrás: freepik.com

Egy kisállat megvásárlása és tartása nagy felelősség és hatalmas anyagi ráfordítás. Sem a nyúl, sem a csibe tartása nemcsak egy-két hetes, hanem akár 7-8 éves elköteleződést jelent. Aki pedig arra számít, hogy a megunt jószágokat állatmenhelyek vagy állatkertek veszik át, nagyot téved. Menhelyek a kutyák és a macskák miatt nem fogadhatnak nyulakat, a Fővárosi Állat- és Növénykert pedig már évekkel ezelőtt kijelentette, hogy nem vesznek át megunt húsvéti ex-kedvenceket. Tehát mindenki gondolkodjon felelősen, mérlegelje lehetőségeit mind anyagilag, mind hely és életvitel szempontjából, mielőtt bármilyen élő állatot vásárol.

forrás: freepik.com

© 2024 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva