Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zöld Garancia konferenciabeszélgetés a zöld fordulatról

Kampányritmus utónyári hangulatban. Ezzel a felvezetővel indította el Vasali Zoltán, elemző a Zöld Garancia konferenciabeszélgetést, amelyen Karácsony Gergely főpolgármester, miniszterelnök-jelölt, a Párbeszéd elnöke, Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke és Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, Újpest alpolgármestere vitatták meg a Magyarország előtt álló új, zöld politikai lehetőségeket.

A beszélgetés teltház előtt, kifejezetten jó hangulatú közegben folyt, amelyben az alábbi kérdéseket járták körül a résztvevők:

  1. Mit lehet elvárni egy zöld identitású miniszterelnök-jelölttől?
  2. Hogyan lehet zöld ügyek mellett kampányolni, a zöld politikát „felpörgetni” a jelenlegi társadalmi körülmények között?
  3. Lehet-e országos zöld közösséget építeni?

Előtérbe kell hozni a zöld politikát

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt szerint ma Magyarországon a következő kormánynak nagyon sok válsággal kell megküzdenie. Ez alapvetően olyan prioritás felállítását feltételezné az emberek fejében, amelyben a zöld politika háttérbe szorulna – hiszen az tűnik a legkevésbé fontosnak a gazdaság és a társadalmi rend helyrehozatala mellett –, de Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy a jelenlegi állapotok nem egymástól függetlenek, hanem egymás következményei. Éppen ezért a miniszterelnök-jelölt azt vallja, hogy a szociális, gazdasági és ökológiai krízist egymás együtthatóiként kell kezelni, hiszen azok egy tőről fakadnak, egy a gyökerük.

Schmuck Erzsébet hozzátette, hogy mivel az általános cél a társadalmi jóllét, figyelembe kell venni, hogy ahhoz az „eszköz” a gazdaság, a „feltétel” pedig a környezet. Ezért is van szükség rendszerszemléletre és a fennálló értékválság megoldására is. Jelenleg ugyanis az érték és a hangsúly a mennyiségen van a minőséggel szemben, így elengedhetetlen, hogy megváltozzon az emberek, a fogyasztói társadalom gondolkodása is. A Zöld Garancia lényege éppen ez: meg kell változtatni a politikát, hogy a fiataloknak, az utánunk következő generációknak legyen jövője.

Paradigmaváltás zöld politikával

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt szerint olyan változás esélye áll Magyarország előtt, amellyel muszáj élni, azaz az ökopolitikára nagy hangsúlyt fektetve kell minden szegmensben megújulni. Hangsúlyozta továbbá, hogy ehhez az embereket igazából is be kell vonni az együttgondolkodásba és lokális szinten is segíteni kell őket, gyakorlati lépések mentén haladva.

Kanász-Nagy Máté a fentiekhez azt is hozzátette, hogy a zöldpolitika egyfajta paradigmaváltást jelent, és mint ilyen, radikális megoldásokra is szükség van.  Véleménye szerint a jelenlegi politika kizsákmányolja az embereket és a gazdaságot is, hiszen „egyre kevesebbeknek van egyre több, és egyre többeknek van egyre kevesebb”.

Ennek értelmében Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy kétféle embertípust kell megszólítani: azokat, akik a világ végéért aggódnak és azokat, akik a hónap végéért. Nehéz ugyanis globális jóllétről beszélni, ha az egyének szegények. A zöldek politikája azonban éppen azt célozza meg, hogy ez a vállalkozás, a társadalmi, gazdasági és ökológiai jóllét ne legyen lehetetlen vállalkozás.

Jólét és jóllét – Ez a zölden gondolkodók elsődleges társadalmi célja

A beszélgetés során a résztvevő felek kitértek az energiaszegénység problémakörére is, amelynek éppen ez a jóllét és a jólét látja kárát. A jóllétben minden benne van, amely nem feltétlenül csak a környezetvédelemről szól. Ilyen például a közétkeztetés átalakításának kérdése is, amelybe be kell vonni a helyi vállalkozásokat, termelőket, intézményeket, ezáltal csökkentve az ökológiai költségeket is. Gazdasági modellváltásra van tehát szükség, amelynek következtében számos pozitív hatást tapasztalhatnak majd meg az emberek.

A beszélgetésben részt vevők többször is említették Ferenc pápát, aki zölden gondolkodó és akinek a könyve külön is foglalkozik akár az ilyen jellegű krízishelyzetek gyakorlati megoldásaival is. Karácsony szerint ennek első lépése, hogy végre őszintén kell beszélni a társadalommal és érzékenyítést alkalmazva élni az edukáció, a megelőzés és a megértetés humánus eszközeivel. Ehhez új politikai kultúra megteremtésére van szükség, amelynek a következtében az emberek egy megértőbb, nem hiszterizált közegben kommunikálhatnak.

A zöld politika célja

A zöld politika célja – Schmuck Erzsébet szerint – egyszerű és könnyen átlátható: fenntartható társadalmat kell létrehozni, amelynek érdekében bizonyos területeken mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlni. Más területen viszont több marad a családi kasszában, így az élet összességében nem drágább, hanem sokkal jobb lesz.

Kanász-Nagy Máté mindehhez hozzáfűzte, hogy mindenki célja a nyugodt és tiszta környezet, a béke, a harmónia, a jó közösségi élet, a fejlődés, az összefogás. Ehhez pedig – Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt szerint – globális gondolkodás és lokális cselekvés szükséges.

A beszélgetésről további információkat a Facebook-oldalon is megosztunk. Kövess bennünket ott is. Kapcsolódó híreink ITT találod.

© 2024 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva