Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Van lehetőség arra, hogy mindenkinek hozzáférhető legyen az ivóvíz – tanácskozást tartottak az ENSZ 2030-ig terjedő fenntarthatósági célkitűzéseiről

Az ENSZ Közgyűlése 2015-ben fogadta el a fenntartható fejlődés 2030-ig megvalósítandó programját, mely 17 Fenntartható Fejlesztési Célt (SDG) tartalmaz. Az Ökopolisz Alapítvány a célrendszer magyarországi megvalósításának lehetőségeit vizsgáló sorozatot indított, melynek hatodik alkalmán a tiszta vízhez és az alapvető köztisztasághoz való hozzáférés hazai helyzetét vették górcső alá 2022. január 11-én tartott tanácskozáskon, ahol neves előadók ismertették a jelenlegi helyzetet és a megvalósulás állapotát.

Bár 2030-ig még van idő, az Ökopolisz Alapítvány konferenciáján kiderült, bizony bőven van még feladat, ha az ENSZ 2030-ig tartó céljai kapcsán tartani szeretnénk a határidőket. Az előadások során kiderült, hogy a szanitációval kapcsolatos adatok nem éppen kedvező statisztikát rajzolnak ki, ugyanis az elmúlt években a helyzet nemhogy javult, hanem kifejezetten romlott is, ami veszélyezteti a fenntarthatósági célok elérését. Pedig a problémák megoldása egyszerű is lehetne.

A konferencián elhangzott, ahhoz, hogy minden kitűzött fenntartható fejlődési cél megvalósuljon, 2030-ra meg kellene szüntetni a szegénységet és az éhezést, ami annak tudatában kifejezetten megoldható lenne, hogy tudjuk, a világ vagyonának 70%-a mindössze 8 család tulajdonában van és mindössze a maradék 30%-on osztozik a világ lakossági.

Az ENSZ által meghatározott célok azért is kiemelten fontosak, mert a globális problémák figyelembevételével, azaz a klímaváltozás, a migráció, de kiemelten a megugró népességnövekedés miatt a fenntarthatóság határára kerültünk, ahonnan egy ponton túl nem lehet visszatérés, ezért azonnali cselekvésre van szükség. Ha nem születik megoldás, akkor egy pont után nem lehet visszafordítani a folyamatokat, ami az emberiség kipusztulásához vezethet. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, annak módjára számtalan jó vízió került felvázolásra az előadók prezentációjában, amik a felvételen vissza is nézhetőek az Ökopolisz Alapítvány YouTube csatornáján.

A magyar helyzetet vizsgálva elhangzott, jelenleg 300 000 ember él a legnagyobb szegénységben Magyarországon a 300 legszegényebb településen. A hazai helyzet problémáját növeli, hogy az embereknek egy jelentős része komfort nélküli lakásokban lakik napjainkban is, akik részére sok esetben nem csak a víz, de az áramellátás is problémás. Megoldások ezen esetekre vannak, ám ahhoz még hosszú évek munkájára van szükség, hogy mindenki számára megvalósulhasson az ENSZ 2015-ös konferenciáján rögzített célok.

A januári konferencia előadásaiból tehát világosan kirajzolódik, hogy feladat még bőven van 2030-ig, helyre kell állítani a vízzel kapcsolatos ökoszisztémákat, el kell kezdeni helyben is cselekedni, meg kell tanítani, hogy az ivóvíz nem áll korlátlanul rendelkezésre, azt meg kell tudni becsülni. Ezek mindegyike elengedhetetlen ahhoz, hogy később nem csak lokálisan, de globálisan is megvalósulhassanak az ENSZ célok és végre mindenki hozzáférhessen 2030-ra a tiszta ivóvízhez.

Ha belehallgatnál az elhangzott előadásokba, akkor azt nem csak a YouTube-on teheted meg, hanem az Ökopolisz Alapítvány podcast felületein is visszahallgathatod, amit az alábbi linkeken érsz el:

Google Podcast felület ide kattintva érhető el.

iTunes felület ide kattintva érhető el.

© 2024 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva