Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Felmondható-e Paks2? – #StopPaks2 Podcast

Az orosz agresszióra adott EU-s válaszok teljesen megkérdőjelezik a Paks2 atomerőmű építést. A projektet finanszírozó VEB bankot tiltólistára tették az unióban a szankciók részeként. A Fidesz kormány nem reagált még a Paks2 projekt szemszögéből a szankciókra. Ma az Egységben Magyarország keményített a Paks2 projekthez való hozzáállásán. A szerződés felülvizsgálata helyett, a felmondását szorgalmazta Márki-Zay Péter. 

Németország is leállítja az Északi- Áramlat 2 engedélyeztetését politikai válaszként a háborúra.  A régióban az orosz nukleáris erőmű projektek mind leálltak, vagy döcögve haladnak. A sok sebből vérző finn erőmű építés a háború indításával komoly kérdőjeleket kapott. 

A Stop Paks 2 Podcast új adásában Paks 2 felmondásának kérdését járják  körbe vendégeink a régiós példákon szemléltetve. Krekó Péter  (Political Capital) szerint azért fontos Paks2 az oroszoknak, mert még nem sikerült az EU területén átadni atomerőművet a Roszatomnak.

 Ungár Péter (LMP) rámutatott, hogy teljes szintű uniós engedély van, úgyis hogy szankciós rezsim működik, mivel több nyugati ország is a saját érdekei szerint üzletel az oroszokkal. A felmondásra példaként hozza, hogy Ausztriában van egy kulcsrakész atomerőmű, amit soha nem nyitottak meg. 

Bőtös Botond (Átlátszó) a cseh közvélemény teljesen megfordult, amikor kiderült, hogy az orosz titkosszolgálat fegyverraktárat robbantott Csehország területén. Ez volt az utolsó csepp a pengeélen táncoló Roszatom atomerőmű építés kapcsán. A törékeny politikai helyzet miatt a cseh kormány kizárta az oroszokat a dukovani atomerőmű építéséből.

Szabó M. István (napi.hu) iparági sajátosság, hogy évtizedekig épül egy atomerőmű. Erős kockázata van, hogy a Paks2 megdöntheti a legdrágább gödör rekordját, amit eddig 9 milliárd dollárral tart a félbehagyott amerikai Summer atomerőerőmű projekt. Pont a hosszú időtáv miatt nem biztos befolyásolja a mostani háború a projektet Szabó M szerint, pedig számos gond van vele.   

Google podcast: https://bit.ly/35qDI65

Apple podcast: https://apple.co/3hcwLYT

© 2024 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva