Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TISZTA LEVEGŐT MAGYARORSZÁGNAK!

Magyarország számos településén olyan rossz minőségű a levegő, hogy már a tisztifőorvos is azt javasolja: minél kevesebb időt töltsünk a szabadban. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint 8-10 ezer ember korai halálozását okozza a légszennyezettség.

A romló légszennyezettség mögött hasonló okok vannak, mint a globális felmelegedést okozó gázok koncentrációjának növekedése mögött: elsősorban a rossz minőségű fűtés, másodsorban pedig a túlzott autóhasználat. Ahogy fuldokolnak az emberek a szálló portól, úgy nyögi a bolygónk a mérges gázok hatását. Elemi érdekünk lenne, hogy mindkettőn minél hamarabb változtassunk. Igenis korlátozni kell a nagyvárosokban, legalább a legsűrűbben lakott városrészekben az autóhasználatot. Másrészt meg kell akadályozni, hogy kényszerből rossz minőségű anyagokat égessenek: ennek döntően anyagi okai vannak, hiszen senki sem jókedvében éget szemetet, hogy ne fagyjon meg otthonában.

Az Ökopolisz Alapítvány kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a légszennyezettségi veszélyhelyzet súlyos következményeire és azokra a lépésekre, amellyel a probléma orvosolható:  

  • valódi és érdemi országos épületenergetika-korszerűsítési programot kell beindítani
  • az energetikai korszerűsítések pályázatait is le kell egyszerűsíteni,
  • fel kell számolni az energiaszegénységet, véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy mindenki azzal fűt, amivel csak tud, új támogatási rendszereket kell bevezetni
  • környezetbarát közlekedési fejlesztéseket kell beindítani,
  • közösségi-közlekedés-barát települési stratégiákat kell kialakítani és végrehajtani
  • nagyszabású faültetési programot kell beindítani  

Ha egyetértesz célkitűzésünkkel, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést tudjunk küldeni a témában szervezett eseményeinkről és akcióinkról. Adataid megadásával kifejezésre juttathatod azt is, hogy kiemelt fontosságúnak tartod a légszennyezettségi veszélyhelyzet mihamarabbi megszüntetését!

© 2024 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva