Ajándékozás a zero wasten túl

Környezettudatos ajándékötletek újrahasznosított alapanyagokból

Ha nem épp a toronyórát szeretnénk ajándékozni lánccal, akkor egy apró, ám annál fontosabb figyelmesség is megteszi. Ilyen lehet egy kézzel készített ajándék, egy saját süteményrecept, egy életre szóló karácsonyfadísz. Ha mindez természetes, újrahasznosítható, vagy épp biológiailag lebomló alapanyagból készül, máris tettünk valamit azért, hogy a karácsony valóban zöld legyen.

Alább sorra veszünk néhány last minute, ám annál személyesebb ajándékötletet.

1. Nagy divatja van a saját készítésű karácsonyfadíszeknek. Ez azért is remek ajándék, mert a díszről minden karácsonykor eszébe jutunk majd az ajándékozottnak. Az évekig elálló díszkészítésnek a legegyszerűbb módja a tobozfestés. Akár gyerekkel is jó móka elkészíteni a festett toboz kollekciót. Toboz bárhol fellelhető, ahol fenyők növekednek, erdőben, az utcán sétálva, kertekben, parkokban, de virágárusoknál is van belőle szép számmal. Egy tucat tobozból már látványos karácsonyfadísz-kollekció hozható össze. Nem kell hozzá más, mint tempera vagy akril festék, egy vastagabb ecset, és ha ragyogást akarunk neki kölcsönözni, akkor hajlakk vagy csillámpor. Gyerekkel jó móka, egyedül kikapcsolódás, a siker pedig garantált.

2. Egy másik, szintén tartós (csak a tárolástól függ, hogy mennyire) a szódabikarbónából és keményítőből készült csillogó csoda, amelyet olyan formájúra szaggatunk, amilyenre csak akarunk. Illóolajjal keverve pedig igazi ünnepi hangulatot teremt majd annak a lakásában, akinek szánjuk. A hozzá tartozó recept itt található >>>

3. Narancskarika-girland – a legillatosabb és legszembetűnőbb karácsonyfadísz. A felkarikázott narancs kiszárítása után könnyedén felfűzhető, valóban a fa éke lehet. Ez a díszítés azonban csak egy szezont bír.

Szárított narancskarika (fotó: Freepik.com)

4. Zoknihóember – Bármilyen figura megformázható zokniból, így a hóember is. Semmi más nem kell hozzá, csak egy fehér és egy színes pamutzokni és a tervezett élettartamával arányosan tartós töltőanyag. Ha rizzsel töltjük, akkor csak egy szezont él meg, hiszen a rizs megférgesedhet, ha viszont apró kavicsokkal, akkor akár év közben ajtótámasznak is használhatjuk, ha viszont mikroszállal – ami a legtöbb párna tömőanyaga – vagy vattával, akkor kis kedvenc is lehet belőle egy gyerek számára.

5. Személyes ajándék lehet kedvenc finomságunk receptje egy kis ízelítővel. Csatos vagy befőttes üvegben néhány szelet a kedvenc süteményünkből, a fedőre pedig egy madzaggal rákötve a recept. https://www.freepik.com/premium-photo/close-up-delicious-chocolate-chip-cookies_6599251.htm Ki ne örülne ennek? De ugyanilyen módon csomagolva adhatunk saját készítésű, ünnepi fűszerezésű lekvárt,  vagy egy nagy bögre forró csoki alapanyagait is.

Házi készítésű narancslekvár (fotó: Freepik.com)

6. Saját készítésű szappan – maradék szappanokból vagy a drogériákban és gyógyszertárakban kapható illatanyagmentes szappanokból igazán különleges és személyes ajándék készíthető. Nem kell hozzá más, mint maradék vagy illatanyagmentes szappan, egy reszelő, néhány csepp illóolaj, esetleg szárított gyógynövények, fűszerek, és az egészet a szappanfőzés iránymutatása szerint kell elkészíteni. A kész massza pedig bármilyen szilikonformában kihűlhet.

7. Vászonzsák régi pólóból vagy párnahuzatból – Zöldséges zsákot maradék függönyanyagból, szatyrot kinőtt pólóból vagy megkopott párnahuzatból is készíthetünk. Nem kell feltétlenül megvenni, ha kisebb teherbírású, ám egyedi szatyrot szeretnénk ajándékozni, akkor néha elég benyúlni a ruhásszekrény egyik eldugott zugába. Egy szép vagy különleges mintájú, ám már elfeledett póló pár perc alatt hordtáskaként születhet újjá, és biztos mosolyt csal az ajándékozott arcára. Párnahuzatból jó minőségű és tartós vászonzsák válhat, igaz, ehhez már szükség lesz egy varrógépre és egy erős madzagra.

8. Virághagyma vagy szobanövény tejes flakonba ültetve – a tejes és gyümölcsleves dobozok külső papírrétege nagyon könnyen lefejthető, alatta a belső fóliára ragasztott középső réteg karton található, ami tetszőlegesen festhető, matricázható, díszíthető, vágható. Bele pedig egy kis virágfölddel szobanövény vagy virághagyma ültethető.

9. Textil csomagolóanyag – egy-egy maradék anyag, egy mintás póló eleje, egy sál, de gyakorlatilag bármilyen textil kiváló csomagolóanyag lehet. Egyedi hatás érhető el vele, és évekig felhasználható.

Textilből készített csomagolóanyag (fotó: Freepik.com)

10. A leginkább környezettudatos ajándékozás azonban csomagolásmentes. Mindig gondoljuk át, hogy érdemes-e az ajándékot papír alá rejteni, szükséges-e ez a titokzatosság, vagy a maga természetességében, adott esetben egy saját készítésű szatyorban vagy textildarabban is mutatós meglepetés lehet-e.

Minden karácsonykor megnő a szeméttermelés. Egyes országokban 20-30 százalékkal is több hulladék keletkezik. A világjárvány miatt ráadásul a vásárlások jelentős része is házhozszállítással zajlik, és a nagy mennyiségű csomagolóanyag még tovább növeli a szemét mennyiségét. Ezért is fontos, hogy ami visszakerülhet, az kerüljön vissza a körforgásba, ami szelektíven gyűjthető, az a szelektív konténerekbe. És ezzel egyidőben rá kell jönnünk, hogy ami ajándékozható csomagolás, üzemanyagráfordítás és új eszközök vásárlása nélkül, annak is van értéke. Esetenként még több is, mint a boltban kapható, egyszezonos tucattermékeknek.