Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

8 egyszerű jó tanács a zöldebb jövő felé

A Műanyagmentes július közel egy évtizedes múltra tekint vissza és a 31 napos kihívás során arra világít rá, hogy minimalizáljuk a műanyaghulladék-termelést, mellyel támogathatjuk környezetünk védelmét. Akkor sem kell aggódnod, ha még nem vágtál bele az egy hónapos megmérettetésbe, mert mutatunk 8 megoldást, amivel önmagában is sokat tehetsz a bolygónkért – néhány trükkel pedig spórolhatsz is!

1. Felejtsd el a folpackot!

A tároláshoz ma már szuper lehetőségek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy végre lemondjunk a folpack nyújtotta műanyag csomagolásról. A kézműves termékek között remek alternatívákat találhatunk a szendvicstároló szalvétán át a textil edényfedőkig, melyek garantáltan BPA-mentesek (biszfenol/ipari vegyianyag). Ráadásul, ha ezt a módszert választod, akkor a hazai kézműves vállalkozókat is támogatod.

2. Tölcséres fagyit mindenkinek!

Nyári hőségben nincs is jobb egy frissítő fagylaltozásnál, csak arra vigyázz, hogy tölcsérbe kérd a hideg finomságot, ellenkező esetben a műanyag pohárral és kanállal csak a környezet terheléséhez járulsz hozzá.

3. Vásárolj be okosan!

A műanyag zacskók legjobb alternatívái a strapabíró vászontáskák, melyek nem csupán tartósabbak, hanem segítségükkel spórolhatsz is, mert – amennyiben magadnál tartod őket – csak egyszer kell kiadni rájuk a pénzt. Vásárolj okosan és óvd a természetet közben!

4. Figyelj rá, mit viselsz!

Sajnos a műanyagokat a ruhaipar is felhasználja, ezért sok termékük készül poliészterből vagy nylonból. A mosás során viszont ezek az összetevők mikroműanyagok formájában bekerülhetnek a vizeinkbe is, ezért nem árt vásárláskor a pamut ruhákat előnyben részesíteni.

5. Válaszd a kulacsot!

Nyáron szükséged van a rendszeres és bőséges folyadék-utánpótlásra, de erre a célra azt tanácsoljuk, hogy vigyél magaddal egy kulacsot, melyet bármikor utántölthetsz. A Vízlelőhely nevű applikáció segítségével rákereshetsz arra, hogy melyik vendéglátóhelyek töltik fel ingyenesen a kiürült palackodat.

6. Étkezz körültekintőbben!

Amikor ebédet viszel a munkahelyedre, használd ugyanazt a dobozt, így nem használsz el újabb és újabb tárolókat, vagyis csökkentheted az ökológiai lábnyomodat. Ráadásul így még spórolhatsz is!

7. Rendelj ökotudatos helyről!

Szerencsére ma már egyre népszerűbb a zöld gondolkodás az éttermek körében is, így sokan választják a környezetbarát megoldásokat: az ételek tárolására hivatott habdobozokat például cukornádból készült alternatívák váltják fel, a műanyag szatyrokat pedig kukoricakeményítőből álló, gyorsan lebomló táskákra cserélték. Támogasd te is a kezdeményezést és rendelj olyan helyről, amely gondol a környezetre!

8. Kávézz olcsóbban!

Egyre több vendéglátónál – sőt, benzinkúton – is kérheted már saját pohárba a kávét, amellyel nemcsak a környezetnek, hanem a pénztárcádnak is szívességet teszel, ugyanis a legtöbb helyen ebben az esetben kedvezményt biztosítanak neked a frissítőd árából.

Bojnár Anita

Fotó: Freepik.com

© 2024 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva