Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

A Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, amelyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. De honnan is ered ez a nap, amelyet ma már a világ 175 országban rendeznek meg? A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja.

Egy hónappal később, 1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (=Föld Napja Hálózat). Első alkalommal az Egyesült Államokban 25 millióan hívták fel a figyelmet a Föld helyzetére. Az USA-ban akkor ez nagy változásokat hozott: új törvények és rendeletek születtek, a lakosság egy része át is tért egy ökológiailag fenntarthatóbb életmódra.

 Danis Hayes azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Az általa indított mozgalom mára már szinte az egész Földre kiterjed és ezernél több szervezet vesz részt benne.

Magyarország 1990-ben csatlakozott a világméretűvé vált mozgalomhoz. Itthon a közterületek takarításával, faültetéssel, iskola- és óvodai virágültetéssel és környezeti vetélkedőkkel ünneplik ezt a napot.

Jelenleg a Föld legnagyobb problémája a túlfogyasztás. A bolygó egy évre elegendő erőforrásai legtöbbször már június-júliusra elfogynak. Az átlagos globális hőmérséklet 10 év alatt 0,7 Celsius fokkal emelkedett.

Ha minden ember a maga környezetében tenne a Föld védelméért, csökkenthető lenne a felmelegedés és a környezetkárosítás üteme. Ehhez kapcsolódik az Ökopolisz Alapítvány nyereményjátéka is, amit a Föld napja alkalmából indítottunk és amely április 27-ig tart. Bővebben a nyereményjátékról itt olvashat:

© 2024 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva