Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

V. Ökopolisz Nyári Akadémia 2017

Az Ökopolisz Alapítvány idei, immáron ötödik Nyári Akadémiáját ismét Felsőtárkányban rendezzük meg 2017. július 13-16. között.

Ilyen volt az idei, V. Nyári Akadémia Felsőtárkányban:

Helyszín: Park Hotel Táltos, Felsőtárkány, Ifjúság u. 1.

Mindösszesen 8000 forintért tartalmas 4 napot tölthetsz velünk, csupán ki kell töltened a regisztrációs ívet, és elutalnod a részvételi díjat!

 Idén lehetőség van csak egy napra lejönni (Látogatójegy 1000Ft/nap), szállást nem biztosítunk, de étkezést igen (plusz 1000Ft). Egy napos látogatásra itt jelentkezhetsz!

Programfüzet letöltése

2017 július 13. – csütörtök

14:00 – 17:00 érkezés, szállások elfoglalása, regisztráció

17:00 – 17:10  Megnyitó

Lengyel Szilvia, az Ökopolisz Alapítány társelnöke

17:10 – 19:00 Kétsebességes Európa (plenáris)

Meszerics Tamás, az LMP EP képviselője

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke

moderál Ónody-Molnár Dóra újságíró

Körvonalazódik egy ‘mag Európa’, de mi lesz a másik felével? Hol lesz az új rendszerben egy büszke és erős európai ország helye? És Magyarország helye?

19:00 – 20:30 vacsora

20:30 – 22:00 Petruska

Petruska András és Temesvári Bence

Petruska igazi kuriózumnak számít a hazai könnyűzenei életben. A hagyományos rockzenei felállást következetesen mellőző, minimalista formációja meglepő erővel tölti be a színpadokat. A dalszerző-énekes fél évtizede tartó munkásságának két nagylemez, több száz klub- és fesztiválkoncert, valamint számos szakmai elismerés az eredménye olyan médiamegjelenésekkel, mint a 2016-os Dal című tévéműsor, vagy az idei Nagy-Szín-Pad. Intelligens humorral fűszerezett, őszinte előadásmódja, igényes zenei játékossága közkedvelt a mai húszas-harmincas generáció körében. Gondolatokban gazdag, szókimondó szerzeményei a fiatal zenésznemzedék meghatározó alakjává teszik.

2017 július 14. – péntek

7:30 – 8:30 Napköszöntő jóga, Darshan Jóga Stúdió

Tudtad? Az, hogy hogyan indul, a reggeled az egész napodra kihatással van! Tarts velünk, hogy energikussá és nyugodttá is válj egyszerre! Nyújtó, erősítő és csavaró gyakorlatokkal frissességet és üdeséget varázsolunk a reggeledbe. A gyakorlás végi relaxációval elmélyítjük a jógagyakorlatok hatását, kisimítjuk az idegrendszeredben maradt feszültséget. Hozz magaddal takarót, fej alá párnát (törölközőt) a relaxációhoz.

7:30 – 9:00 reggeli

9:00 – 12:30 Folyamatos gyermekfelügyelet programokkal

10:00 – 11:00  Bűntény az erdőben-zenés interaktív mesejáték (gyerekprogram)

Kisötlet Gyermekszínpad

Kirabolják Sün Sára Takarmány és betakarmány boltját. A bűntény felderítésében a gyerekek segítenek, miközben a különböző terményekkel ismerkednek. A történet megoldása közben az állatok táplálékaival, a bolti vásárlási szokásokkal is találkoznak a gyerekek. Komoly tartalom könnyed feldolgozása a játék, a zene segítségével.

9:30 – 11:30 Facilitátor minitréning (műhely1)

A műhelyt Ferenczi István és Tracey Wheatley vezeti.

Tracey a Védegylet Átalakuló Közösségek programjának szakmai vezetője, mediátor, facilitátor. István az LMP elnökségi tagja, facilitátor, oktató.

A csoportok, közösségek hatékony együttműködésében, munkájában kulcsfontosságúak azok a szereplők, akik a célig, az eredményig elvezető folyamatokat figyelik és terelgetik, segítik a benne résztvevőket, biztosítják a lehető legjobb kereteket. Sorra vesszük, hogy milyen feladatai vannak a folyamat- és csoportsegítőknek, átnézzük, hogy milyen készségeket kell ezekhez fejlesztenünk és egy-két szituációban gyakorlati tapasztalatot is szerzünk. A résztvevők az építő jellegű visszajelzések típusaival, használatával és kiértékelési formációkkal is találkoznak a műhely alatt.

9:30 – 11:30 Közmunkás akadálypálya (műhely2)

Közmunkás Mozgalom a Jövőért tagjai

A közfoglalkoztatási akadálypálya célja, hogy bárki megismerhesse a közmunkás lét mindennapi kihívásait. Hiába keresel munkát. A munkaügyi központ csak közfoglalkoztatásban tud elhelyezni, és ezek után elkezdődik a szerencsejáték: Kihúzod 54 600-ből? A rezsit fizeted vagy cipőt vásárolsz? Megbüntetett az ellenőr? Akkor már kenyérre sem marad. De lehet szerencséd is, ha nagyon alaposan keresed. A munkakörülmények pedig meglepőek és mulatságosak. A játék kb. 15 percet vesz igénybe egy játékosnak és utána a további kérdéseikre is szívesen válaszolnak tagjaink a közfoglalkoztatással vagy a csoportunk kampányaival kapcsolatban.

9:30 – 11:30 Maradj itthon, fiatal! (műhely3)

Bauer Béla szociológus, Századvég

Zarándy Zoltán képviselői tanácsadó, Európai Parlament

moderál Gál József politológus

Eddig kitántorgott félmillió emberünk, és ki tudja, hol áll meg a folyamat. Hol tartunk a visszahívásukkal? Mikor dől be a nyugdíj-kassza? Vagy még megfordulhat ez a trend? Igaz, hogy a régióból még szerencsésnek mondhatjuk magunkat?

9:30 – 11:30 Zöld őstörténet

Mikecz Dániel kutató, Republikon

Glied Viktor adjunktus, Pécsi Tudományegyetem

Vasali Zoltán adjunktus, Zsigmond Király Egyetem

Honnan jött, hová tart a magyar zöldmozgalom? Hogyan változtak a magyar társadalom fogyasztói attitűdjei ökológiai szempontból? Mozgalmi vagy NGO szervezettség tekintetében hogyan változott az aktivitás?  Milyen ökopolitikai napirendek voltak a kilencvenes években, az ezredfordulón és most, és ezek mennyire meghatározók egy választási kampányban? Van-e még politikai ökológia Magyarországon? Miben változott a zöldmozgalmi gyakorlat 2010 után, és hogyan fog kinézni 3, 5 és 10 év múlva?

12:00 – 14:00 ebéd

13:00 – 15:00 Öko Kézműves Műhely – Újságpapír újrahasznosítása alkotó módon (fakultatív1)

Nyulas-Győrfy Erika, papírfonó

Gyönyörű kosarakat, használati tárgyakat készíthetünk újságpapírból, amik megfelelő kezelés után kemények, tartósak lesznek. A papír életre kel egy kis fantázia, kreativitás és technikai ismeret után. Ráadásul a Föld nevű bolygónkat is óvjuk! A  pénteki-szombati foglalkozáson 20 fő vehet részt, regisztrálni a helyszínen lehet. Alapanyagok és a “”Papírfonási alapismeretek”” című könyv megvásárlására a helyszínen lehetőség lesz. 

13:00 – 15:00 Öko Kézműves Műhely – Paverpol tecnika (fakultatív2)

Guth Judit, paverpol oktató

A paverpol egy olyan technika, amely a kreatív újrahasznosítás jegyében fogant. Némi fantáziával csodás dísz-, és használati tárgyakat varázsolhatunk a már kidobásra szánt dolgainkból, vagy kedves emlékeinket őrizhetjük meg új köntösben. A Paverpol levegőre száradó keményítő, ragasztó. Az első olyan alapanyag, amely elérte az AP pecsétet, így biztonsággal felhasználható az alkotók számára. Környezetbarát, tökéletes kötőanyag. A foglalkozáson 15 fő részvétele lehetséges. Regisztráció a helyszínen.  

13:30 – 15:00 A munkahelyi stressz és kezelése – avagy hogyan állítható a stressz a teljesítmény javítás szolgálatába (fakultatív3)

Dr. Kuklis Eszter orvos-természetgyógyász, Health Trainer

Körüljárjuk a stressz fogalmát és élettani hatásait. Beszélünk az akut és a krónikus stressz közötti különbségekről, lerántjuk a leplet az alattomos munkahelyi stresszről és következményeiről. És mielőtt stresszelni kezdenénk a stressz ártalmai miatt – egyszerű, mindenki számára könnyen elérhető és alkalmazható megküzdési stratégiákat ismerhetünk meg.

12:30 – 16:30 Vár-heyi Tanösvény túra

Vár-hegyi Tanösvény túraA tanösvény A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugati Kapu Oktató- ésLátogatóközpontjától a Vár-hegy gerincére visz fel. A Kő-köz elejétőloda-vissza 10 km a tanösvény hossza, melynek bejárása 4 órát vesz igénybe. Az útvonal különböző földtani formációkkal (dolomitbánya, radiolarit-sziklák), a gyertyános tölgyes, szubmontán bükkös, a mészkerülő tölgyes és a hársas törmeléklejtő-erdő élővilágával, valamint egy késő-bronzkori erődített teleppel, a Kyjatice-kultúra földvárával ismertet meg.

Túravezető: Kormos Szilárd

13:30 – 19:00 gyerekprogram, sport, játék      

14:00 -17:00 Fazekas kézműves műhely (gyerekprogram)

Kupihár János fazekasmester és tanítványai                                     

14:00 – 14:40 Jóga, relaxáció  Darshan Jóga Stúdió (fakultatív5)

15:30 – 17:00 Országunk-világunk átalakítása (plenáris)

dr. Fülöp Sándor PhD, az Ökopolisz Alapítány társelnöke, korábbi zöld ombudsman

Kajner Péter közgazdász, a Szövetség az Élő Tiszáért elnöke

Szabó G. Gábor tudományos főmunkatárs, MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet

Erről is szólhatna a politika: szegénység, éhség, egészség, oktatás – az ENSZ Fenntartható Fejlődés Célkitűzései Magyarországon.            

17:30 – 19:00 Merre tovább, ellenzék? (plenáris)

Harangozó Tamás országgyűlési képviselő (MSZP),

Hadházy Ákos az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő

moderál: Csuhaj Ildikó újságíró                

Va-e még téma, amire felkapja a választó a fejét? Építhető-e ellenzéki választási politika a korrupció állandó pellengérre állítására? Mik lehetnek a kampány igazán hatásos hívószavai, és mik azok, amelyek legyenek bármilyen validak is, nem lesznek képesek érdemben befolyásolni a választói meggyőződést?

19:00 – 20:30 vacsora           

20:30 – 22:00 greCSÓKOLlár est

Zenés irodalmi est Grecsó Krisztiánnal és Kollár-Klemencz Lászlóval

A dalszerző, frontember (Kistehén) és az író közös estjén előkerül ihlet és barátság, szerelmek és szeretők, maradás és menekülés, remény és lemondás. Mindez közös dalokban, új novellákban. Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. A zenés kalandozás különlegessége, hogy Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik.  

20:30  Kártyák és kapcsolatok (bűvészest) 

Intelligens bűvészet – intelligens embereknek” – ez a nemzetközileg is díjazott dr. Szabó G. Gábor (www.kartyabuvesz.hu) kártyabűvész jelmondata. Immár 36 éves pályafutása során több mint 30 országban mutatta be tudományát, s rendszeresen tart szemináriumokat Európa szerte, a legjelentősebb hazai és több nemzetközi bűvészszervezet tagja, tisztségviselője. Dr. Szabó G. Gábor jó kapcsolatteremtő képességű és humorú előadó, különleges, eredeti mutatványokat bemutató bűvészműsora minden feltételnek tökéletesen megfelel, amely az igényes szórakozáshoz kell, a nézőket aktívan bevonja a műsorba.

20:30 Társasjáték-klub

Gyürefi András

Ha szeretnél egy jót játszani minden este, vár a Napsugár terem. Lehetőséged van kipróbálni az utóbbi évek slágerjátékait, mint a Dixitet, a Ticket to Ride-ot, vagy a Fedőneveket, de ezek mellett is 20 féle játék közül válogathatsz. A játékokat és a szabálymagyarázatot mi biztosítjuk, neked csak a jókedvet és magadat kell hoznod.

22.00 – 23.30 Romano Glaso – Emberi hang együttes: koncert és táncház

A népzene és a világzene területén magyar, cigány, zsidó és más népek zenéit és dalait dolgozza fel a zenekar.

2017 július 15. – szombat  

7:30 – 8:30 Napköszöntő jóga, Darshan Jóga Stúdió

Tudtad? Az, hogy hogyan indul, a reggeled az egész napodra kihatással van! Tarts velünk, hogy energikussá és nyugodttá is válj egyszerre! Nyújtó, erősítő és csavaró gyakorlatokkal frissességet és üdeséget varázsolunk a reggeledbe. A gyakorlás végi relaxációval elmélyítjük a jógagyakorlatok hatását, kisimítjuk az idegrendszeredben maradt feszültséget. Hozz magaddal takarót, fej alá párnát (törölközőt) a relaxációhoz.  

7:30 – 9:00 reggeli         

9:00-12:30 Folyamatos gyermekfelügyelet programokkal

10:00 – 11:30 Erdei móka – hazánk élővilága

Kisötlet Gyermekszínpad

Interaktív ügyességi vetélkedő minőségi fa játékokkal, eszközökkel.         

9:30 – 11:30 Emberi kapcsolatteremtés a politikai aktivizmusban (műhely1)

A műhelyt Ferenczi István és Tracey Wheatley vezeti.

Az utcai jelenlétről, a politikai kampányok terepmunkájáról gyűjtjük össze a legfontosabb tudnivalókat, majd szerepjátekok, szituációs gyakorlatok keretében ki is próbaljuk magunkat és eszközeinket. Hogyan kerdezzünk? Mennyit beszélgessünk? Mi a hatékony és mi a hiteles az utcán? Hogyan adhatunk reményt és hitet az embereknek 3 perc alatt?                

9:30 – 11:30 Energiapolitikai műhely (műhely2)

Cselószki Tamás energiapolitikai kabinetvezető, LMP

Perger András klíma- és energiakampány-felelős, Greenpeace Magyarország

Fejes Ferenc energetikus                  

Milyen lehetőségeket kínál hazánk számára a világban zajló energiaforradalom? Milyen lehetőségek rejlenek az energiahatékonyságban és a megújuló energia hasznosításban? Melyek a legsúlyosabb csúsztatások a kormányzati kommunikációban az energiapolitika területén? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni energiapolitikai műhelyünkben.

9:30 – 11:30 Globalizáció: átok vagy áldás? (műhely3)

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja

Pottyondy Edina, a Momentum elnökségi tagja

moderál D. Kovács Ildikó újságíró      

Igaz-e, hogy a szabadkereskedelem az erősebb szabadsága? Eljött már a pillanat, mikor korlátozni kell az egyént az erőforrások szabad felhasználásában? Mikor kell kerítést építeni a világ szegényei és gazdagjai közé? Mit lehet tenni a gyorsuló vagyonkoncentráció ellen?

9:30 – 11:30 Vízháborúk kora (műhely4)

Tálas Péter, a Stratégiai Védelmi Kutató Központ vezetője

Szalai Máté kutató, Külügyi-, és Külgazdasági Intézet, valamint tanársegéd, Budapesti Corvinus Egyetem

Klopfer Ádám  kutató, Migrációkutató Intézet

moderál Csaba Réka politológus  

A globális klímaváltozás alapvetően rendezi át a geopolitikai viszonyokat, ennek a legsúlyosabb vetülete a máris jelentkező vízhiány. Ha a szíriai polgárháború gyökere a vízhiány volt, akkor a gyökérprobléma kezelése nélkül hogyan lehet ott béke valaha is? Afrikában ez probléma már-már közmondásos, de várható-e, hogy még súlyosabb fokozatba kapcsol? Várható-e háború Egyiptom, Szudán és Etiópia között a nílusi gát miatt?

12:00 – 14:00 ebéd                                                     

13:30 – 19:00 Folyamatos gyermekfelügyelet programokkal

13:00 – 15:00 Öko Kézműves Műhely – Újságpapír újrahasznosítása alkotó módon (fakultatív1)

Nyulas-Győrfy Erika papírfonó                               

13:00 – 15:00 Öko Kézműves Műhely – Paverpol technika (fakultatív1)

Guth Judit Paverpol oktató                                       

13:30 – 15:00 VállalkozóNŐ – Ez tényleg én vagyok? (fakultatív1)

Vida Ágnes pszichológus, online-marketing szakértő

Vajon vállalkozónak születni kell? Van vállalkozói személyiség? Milyen készségekre, képességekre, gondolkodásmódra van szüksége egy vállalkozónak? És miben más vállalkozóNŐnek lenni? A 21. század sokak szerint a vállalkozók, az innovátorok évszázada lesz, de vajon milyen ötletekkel indulhatunk el, milyen kihívásoknak kell megfelelnünk ahhoz, hogy az ötleteinkből vállalkozást és megélhetést teremtsünk? Milyen szűrőkön kell átmennie a vállalkozási ötletnek ahhoz, hogy sikeres vállalkozás legyen belőle?     

12:30 – 15:30 Barát-réti Tanösvény túra

Hossza: 6.5 km

A Kő-köz keleti végétől indul, az Oldal-völgy torkolatáig a sárga jelzésű turistaúton vezet, majd áttér a műút túloldalára, s a karthauzikolostorromtól egy meredek ösvényen közelíti meg a Lök-bérc oldalábanelőbukkanó sziklavonulatot, a Bujdosó-kőt.

Túravezető: Kormos Szilárd

14:00 – 14:40 Jóga, relaxáció                                                

15:30 – 17:00 Közéleti agóra (plenáris)

Stumpf András újságíró

Krekó Péter politológus

Bencsik Gábor újságíró

Boros Tamás politológus

A beszélgetés házigazdája Bella Levente, a HírTV műsorvezetője.

CEU, Soros, civiltörvény, plakáttörvény, Simicska-csicska pártok – ez az év is bőven adott témát szokásos évértékelő közéleti kerekasztalunknak! Sőt, idén mintha még a tévé is beköltözött volna a nyári akadémiára! Vérre menő csörte aktuális hírekről, vehemens emberek karakteres kinyilatkoztatásaival.

17:30 – 19:00 Politika parlamenten belül és kívül (plenáris)

Szél Bernadett, az LMP társelnöke

Demeter Márta országgyűlési képviselő

Pilz Olivér a Tanítanék Mozgalom képviselője, a Civil Közoktatási Platform ügyvivő testületének tagja

Vágó Gábor korrupcióellenes aktivista

moderál: Stumpf András újságíró       

Lehet-e a rövidtávúnál hosszabb hatása a parlamenten kívüli akcióknak? Megérett-e már a magyar társadalom a demokratikus infrastruktúrák lebomlása után újabb polgári kezdeményezések erejét kipróbálni? Hozhat-e népszerűséget az ellenzéknek a szokásos keretek újraértelmezése, vagy pedig kontraproduktív a jelenlegi magyar választó számára?              

19:00 – 20:30 vacsora                                               

19:30-20:30 ÖKO-Kocsmakvíz Vágó Gáborral     

A játékot vezeti: Vágó Gábor

Most megmutathatod a barátaiddal, hogy mennyit is tudsz az ökopolitikáról! Játékos formában csapatok mérik össze tudásukat, hogy ki is tud többet a zöld gondolatokról valamint a magyar és nemzetközi zöldek múltjáról és jelenéről. Játékos tanulás oldott hangulatban!

20:30 -tól Táncház a Garaboly zenekarral

Magyarországi és moldvai táncok, dalok.

A táncokat Szokolik Szabolcs és felesége, Szokolik Melinda tanítja.  

20:30 –  Társasjáték-klub

Gyürefi András

Ha szeretnél egy jót játszani minden este, vár a Napsugár terem. Lehetőséged van kipróbálni az utóbbi évek slágerjátékait, mint a Dixitet, a Ticket to Ride-ot, vagy a Fedőneveket, de ezek mellett is 20 féle játék közül válogathatsz. A játékokat és a szabálymagyarázatot mi biztosítjuk, neked csak a jókedvet és magadat kell hoznod.

2017 július 16. – vasárnap  

7:30 – 9:00 reggeli       

9:00 – 12:00 gyerekprogramok, kézműves foglalkozások, kirándulás, sport, játék  

9:00 – 12:00 Milliárd forintos kampány (műhely1)

A műhelyt Ferenczi István és Tracey Wheatley vezeti.

Tracey a Védegylet Átalakuló Közösségek programjának szakmai vezetője, mediátor, facilitátor. István az LMP elnökségi tagja, facilitátor, okatató. 

Egy olyan szimulációs játékra, csapatépítő gyakorlatra hívunk, amibe belesűrítjük a központi üzenetek és a helyi sajátosságok kettősségét, az időprést, a csapaton belüli hatékony együttműködés és a csapatok közötti kommunikáció szükségét és korlátait, a kreativitást és a humort is. Kellemes és hasznos, munka és szórakozás egyben! A résztvevők az építő jellegű visszajelzések típusaival, használatával és kiértékelési formációkkal is találkoznak a műhely alatt.  

9:00-10:30 Európa – értünk! Zöld kapcsolatrendszer és forrásszerzés (műhely2)

Zarándy Zoltán képviselői tanácsadó, Európai Parlament

Páli Zoltán a Lehet Más a Jövő társelnöke

Stratégialag fontos, hogy az LMP tagsága és partnerei tisztában legyenek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket az LMP Európai Parlamenti tagsága valamint az ÖPA Green European Foundation és más EU-s intézményi beágyazottsága jelent. A kapcsolatépítés és a forrásszerzés lehetőségeiről szól ez a beszélgetés.                

9:00-10:30 Fiatalos aktivitás? A magyar fiatalok helyzete 2017-ben (műhely3)

Szabó Andrea, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet (MTA TK PTI) A magyar fiatalok politikai szocializációja, apolitikussága és az erre adható lehetséges válaszok.     

10.30 – 12:00 Parlamenti pártok ifjúsági szervezeteinek vitája (plenáris)

Résztvevők: Lehet Más a Jövő, Jobbik IT, Societas

Téma: a magyar fiatalokat sújtó legégetőbb problémák  

12:00 – 14:00 ebéd                                                   

15:00 az V. Nyári Akadémia lezárása                                 

Tehát sok szeretettel várunk július 13-16. között a nyári akadémiánkon! A facebook lájkolást köszönjük, de az még nem regisztráció! Töltsétek ki a jelentkezési lapot, fizessétek be a mindössze 8000 forintos részvételi díjat, ami gyerekeknek 4-16 éves kor között 4000 forint, négy éves kor alatt pedig ingyenes! Csak az írásos visszaigazolás és számla számít!

Találkozzunk Felsőtárkányban! 
 
 
Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, kattints ide, töltsd ki a regisztrációs ívet és találkozzunk Felsőtárkányban júliusban!
 

Üdvözlettel,

az Ökopolisz Alapítvány csapata

© 2024 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva