Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ökofogadalmak 2021-re

Minden évben új fogadalmakkal kezdünk: lefogyunk, egészségesen eszünk, mozgunk, kevesebbet internetezünk, élénkítjük a baráti kapcsolatainkat stb. Viszont nagyon kevesen fogadják meg azt, hogy az új évben tesznek majd a fenntarthatóságért és a bolygó jövőjéért. Pedig aki harmóniában él a természettel, az harmóniában él önmagával is – így talán a többi elhatározás is könnyebben valóra váltható. 

Használjunk kevesebb vegyszert – Ha egyszer időt szánunk rá, hogy átnézzük, milyen és mennyi vegyszert használunk rendszeresen, meg fogunk döbbenni. Azon túl, hogy a sok vegyianyag belélegezve káros a szervezetre, vagy így vagy úgy, de visszajut a természetbe és ott is maradandó károkat okoz. Például a vízkőoldót nyugodtan kiválthatjuk ecettel vagy citromsavval, de az ecetet öblítőként is használhatjuk (nem hagy szagot a ruhán), ráadásul még a mosógépet is tisztán tartja. Tegyük fel a kérdést, hogy tényleg szükség van-e ennyi vegyszerre? Például kell-e maró hatású illatosító a vécécsészébe? A válasz nem. A toalett takarítása szintén megoldható 3 evőkanálnyi mosószóda és egy liter forró víz elegyével. Az illatot pedig természetes illóolaj vattára cseppentésével is pótolhatjuk. Mosószert pedig gyárthatunk házilag, környezetbarát összetevőkből. De ha gyártani nincs időnk, akkor a legjobb környezetbarát megoldás a mosódió lehet.

Csökkentsük a műanyagszemetet – Magyarországon évente több, mint 1 milliárd PET-palack kerül forgalomba, és ennek csak a tizedét hasznosítják újra. Lakásunk műanyagszemetének jelentős része a fürdőszobában és a konyhában keletkezik. És nemcsak pillepalack formájában, mégis az foglalja el a legnagyobb helyet a szelektív konténerekben. A csapvíz az ország nagyrészén fogyasztásra alkalmas, sőt, kiváló minőségű. Aki mégis ódzkodik a csapvíztől, az szereltethet vízszűrőt a csapra vagy a befolyó vízcsőre, de akár használhat többször használatos szűrőkancsót is. Utazáshoz pedig már szinte minden szupermarketben beszerezhető alumíniumból vagy tartós műanyagból készült kulacs. A fürdőszobában ha csak a leggyakrabban vásárolt, műanyagban árusított tusfürdőt cseréljük le szappanra, már sokat tettünk azért, hogy az éves műanyagtermelésünket csökkentsük. A sampont sem feltétlenül fontos flakonban megvásárolni. Nagyon jó minőségű szappansamponokat lehet már kapni, amelyek papírcsomagolása többnyire újrahasznosított és az előállítása sem terheli jelentősen a környezetet. A boltokban egyébként is igyekezzünk kerülni a feleslegesen sok műanyagba csomagolt élelmiszerek vásárlását.

Vásároljunk tudatosan – ez a legnehezebb, hiszen életünket átszövik a reklámok, ha ilyen dezodort használsz, bukni fognak rád a nők/férfiak, ha olyan mosószert veszel, neked lesznek a legfehérebb ruháid, stb. A reklámipar mindent megpróbál elhitetni és megvásároltatni velünk. A legjobb, ha listával indulunk az üzletbe és csak azokat a termékeket vesszük meg, amelyekre valóban szükségünk van. Ehhez otthon folyamatosan írnunk kell, hogy mi fogyott el, mit szeretnénk főzni, ahhoz milyen összetevőkre van szükségünk, tudatosítanunk kell, hogy milyen időtávra vásárolunk. A legnehezebb a havi egyszeri bevásárlás, mert elkerülhetetlen, hogy hó végére elfogy vagy megromlik valamilyen élelmiszer vagy tisztítószer. A heti-kétheti bevásárlólista összeállítása viszont sokkal egyszerűbb.

Hasznosítsuk újra, amit csak lehet – szatyrot gyárthatunk elhasznált pólóból, csíráztatót tejfölös pohárkából, az interneten sokféle ötlet található arra, hogyan csökkentsük az újrahasznosítás által is háztartásunk hulladékmennyiségét. Ezen kívül fontos, hogy amit csak lehet, szelektíven gyűjtsük és látogassunk el a hulladékudvarokba is, amikor üvegtől, fémeszközöktől, háztartási gépektől vagy ruhaneműtől akarunk megválni.

Csökkentsük a vízfogyasztásunkat – vízből minél kevesebb fogy, annál jobb. Nincs szükség minden nap kádfürdőre, egy ötperces zuhanyzás épp elégséges. A mosógépek eco programjai jelentősen kevesebb vizet használnak mosáshoz és öblítéshez, mint a gyorsprogramok, ugyanígy a mosogatógépek eco programjainak használata éves szinten száz literekben mérhető. A fogmosások alkalmával sem szükséges folyatni a vizet, sőt a kézmosásokkor sem. Elég csak a bevizezésnél és az öblítésnél – a többi munkát úgyis a szappan végzi. A toalett tartályába elhelyezett 1 literes, megtöltött palack is vizet spórol a háztartásnak.

Kevesebb autóhasználat, több mozgás – télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van… az autóban is beüléskor. Rengeteg alternatív közlekedés mód van már a kisebb városokban is, kezdve az elektromos rollelektől az egykeréken guruló csodaszerkezeteken át a hagyományos kerékpárig. És mind környezetkímélőbb, mint az autó. Egy kerékpár megvásárlásával és napi szintű használatával nemcsak a fizikai erőnlétünket javíthatjuk, hanem élhetőbb környezetet is teremthetünk.

Fogyasszunk kevesebb húst – Az állattenyésztés egy év alatt annyi üvegházhatású gáz kibocsátával jár, mint az összes földi és légiközlekedési eszköz által kibocsátott szennyezés. Egy kilogramm sertéshús előállításához 6000 liter ivóvízre van szükség és ugyanez a mennyiség 50 kilométer autózásnyi széndioxid-kibocsátással jár. Ehhez még hozzá tartozik, hogy a termőföldeken kevesebb az emberi fogyasztásra előállított mezőgazdasági termény, mint a tenyésztett állatok takarmányának szánt gabona. Tehát a húsfogyasztás csökkentésével nagyon sokat tehetünk a környezet védelméért.

És ami még fontos, hogy tanítsuk meg a következő generációt tudatosan élni. Ebben a mai óvodás és iskoláskorú gyerekek szüleinek nagyon nagy szerepe van, hiszen az ő Földjük védelme érdekében már ma cselekedni kell.

Fotó: Freepik.com

© 2024 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva