Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Műanyag-tilalom a világ körül

Seattle-ben betiltották az éttermekben a műanyag szívószálakat, de az USA-béli nagyváros nem az első, amely drasztikus lépéseket tesz a környezetünket leginkább szennyező egyszer használatos műanyag visszaszorítására. Lássuk, az elmúlt időszakban mely országok szigorítottak!

A természetben és főleg a világ óceánjaiban évről évre nő a műanyag hulladék mennyisége, melynek nagy részét a műanyag szatyrok és a műanyag palackok, valamint meglepő módon a szívószálak adják. Csak szívószálból 1400 tonna szemét keletkezik naponta az USA-ban. A műanyag szemét az óceánokba jutva kárt tesz az élővilágban, hiszen az állatok lenyelik a műanyag darabokat, belecsavarodnak a zacskókba. A szemét belekerül a táplálékláncba, így közvetve saját magunkat is mérgezzük. A szakértők szerint ha a mostani ütemben szennyezzük a környezetet, 2050-re több szemét lehet az óceánokban, mint hal. Nem csoda hát, hogy 2010-ben Seattle-ben betiltották már a műanyag zacskókat, most pedig ismét léptek: betiltották a műanyag szívószálak és evőeszközök vendéglátóipari használatát!

A világon azonban máshol is egyre gyakoribbak a szigorítások. Costa Rica ambíciózus módon a 2021-es évet tűzte ki hogy az egyszer használatos műanyagoktól teljesen mentes országgá váljon, betiltva ezek használatát. Emellett ugyanerre az évre ígérik a teljes karbonsemlegességet, illetve maguk mögött tudhatnak már jó pár olyan időszakot, amikor az ország egésze kizárólag megújuló erőforrásokból nyerte az energiát. 

A legdrasztikusabb törvényt azonban Kenyában hozták. Az ország helyzete olyan súlyos, hogy 40 000 dollár bírságra, vagy akár négy év börtönre is számíthat az, aki gyárt, elad vagy akár csak használ műanyag zacskót.

Ezen kívül a világon egyre több ország szigorítja az egyszer használatos műanyagok használatát, különböző adókkal, részleges vagy akár teljes betiltással. Olaszországban államilag támogatottak és ezért mára sokkal elterjedtebbek a biológiailag lebomló ún. Mater-Bi zacskók, míg Franciaországban a műanyag zacskók bizonyos fajtáinak használatát korlátozza törvény. Kína már 2008-ban részlegesen betiltotta a műanyag zacskókat, azóta 66%-kal csökkent a használatuk.

Magyarországon is akadnak már kezdeményezések, melyek főleg a vékonyabb, egyszer használatos zacskókat érintik. Ennek ellenére messze vagyunk még attól, hogy mondjuk Costa Rica nyomdokaiba lépjünk, már ami a környezettudatosságot illeti.

© 2024 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva