Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Karácsonyfa, égősor, girland — Mihez kezdj a karácsony „maradékaival”?

Talán kissé durva a kérdés, de hisszük, hogy helytálló. Nagyon sok háztartásban ugyanis az ünnepek végeztével egyszerűen minden a kukában végzi. Kidobjuk a díszeket, a megmaradt szaloncukrokat, a szétszakadt girlandokat, a megunt égősort, nem beszélve a karácsonyfáról, amellyel nem akarjuk megvárni a begyűjtést. Pedig egy kis odafigyeléssel nemcsak a környezetnek, magunknak is segíthetünk.

Magyarországon hagyományosan vízkeresztig (https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/vizkereszt) állnak a karácsonyfák, utána pedig elkezdődik a begyűjtésük. A karácsonyfákat ugyanis feldolgozzák és több cél érdekében újrahasznosítják:

  • Komposztáláshoz, amikor a kidobott karácsonyfákat a zöldhulladék-telepeken felaprítják, és — többek között — mulcsot vagy komposztot készítenek belőlük. Ehhez a fa maradványainak egy ideig rohadniuk kell. Ezt követően a komposztot a zöldségágyásokban vagy a városi zöldterületeken lehet felhasználni a tápanyagellátás érdekében.
  • Fűtéshez, hiszen a fenyő tűzifaként is felhasználható. A megfelelő darabokra vágott fát először alaposan ki kell szárítani (több hétig száraz helyen kell tárolni), azért, hogy a maradék nedvességtartalmának aránya 20 százaléknál kevesebb legyen. Ügyeljünk erre, mert a nedves fa nagyon erősen füstöl, és elkormosíthatja a kályhát.
  • Energiatermeléshez, hiszen Európa számos településén a kapcsolt hő- és villamosenergia-erőművekben ezzel a zöldhulladékkal állítanak elő energiát.
  • Állatok etetéséhez — Egyes állatkertek is szívesen veszik át a fenyőfákat. Ott az állatoknak kínálják őket élelemként vagy játékra. A karácsonyfák különösen az elefántok számára jelentenek élvezetet, mivel tele vannak ízletes gyantával és illóolajokkal. A majmok és a papagájok pedig szeretnek felmászni a fákra, vagy játszani az ágakkal. Az el nem távolított apróbb díszek azonban veszélyt jelentenek az állatokra, ezért az állatkertekbe csak a kereskedőktől megmaradt fák kerülnek.

Mi mégis azt szeretjük a legjobban, ha a karácsonyfa a helyén marad, azaz a dézsában, ahonnan aztán kiültethetjük a kertbe. Figyeljünk arra, hogy a lakásban töltött idő alatt a fa kellően meggyökeresedjen, elég nagy legyen és ne száradjon ki. A fát ideális esetben áprilisban lehet elültetni, feltéve, hogy a hideg évszakban megfelelően védve volt a fagy ellen. De mi legyen a többi maradékkal?

Karácsonyi díszek és papírok újrahasznosítása

Ha elég kreatívak vagyunk, ez nem is lehet a kérdés.

  • A karácsonyfadíszeket ne dobjuk ki, hanem tegyük félre és jövőre használjuk újra. Ha változatosságra vágyunk, át is festhetjük őket vagy más technikákat alkalmazva (pl. dekupázs) újjá varázsolhatjuk. Ha olyan karácsonyi díszeink vannak, amelyek uniszexnek minősíthetők, bátran használjuk fel más ünnepekhez, más kompozíciókban is.
  • A maradék szaloncukorból, télapócsokiból isteni forró csokoládét készíthetünk. Csak törjük fel, tűzön kevés tejjel krémesítsük, majd felöltve már fogyaszthatjuk is. A hideg januári napokon különösen jól fog esni a forró csoki.
  • A csomagolópapírokat is megmenthetjük: ha odafigyelve bontottuk ki a karácsonyi ajándékokat, a papírokat kisimítva és szépen összehajtogatva félretehetjük és bármikor újra használhatjuk. Ugyanez a helyzet a dísztasakokkal is. Szintén érdemes azonban előrelátónak lennünk, és eleve olyan csomagolásban gondolkoznunk, amely semleges, azaz nem köthető csak a karácsonyhoz. A legjobb az egyszerű, natúrszínű csomagolópapír, amelyet nagyon változatosan dekorálhatunk.
  • Az elromlott vagy megunt fényfűzérnek sem kell a kukádban végeznie. Ha nem akarsz vele bajlódni, vidd el valamelyik lámpahulladék gyűjtőpontra és add le. A legtöbb barkácsboltban, illetve bevásárlóközpontban van erre lehetőséged.

Bízunk benne, hogy ma is hasznos tippeket adhattunk neked, és ebben az évben is velünk tartasz. Az Ökopolisz elkötelezett környezetünk védelmében és szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának küldetésünkhöz (https://okopoliszalapitvany.hu/sdg-celok/). Ugye, rád is számíthatunk?

© 2024 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva