Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ilyen volt a Nyári Akadémia 2021-ben

Az idei Ökopolisz Nyári Akadémia 2021, a korábbi években már megszeretett természetközeli környezetben, a Mátrafüred mellett található sástói Mátra Kempingben került megrendezésre. A résztvevők érdekes beszélgetéseket hallgathatnak, kérdéseket tehetnek fel, ötletekkel állhatnak elő.

A három nap alatt olyan előadókkal és vendégekkel találkozhatnak majd többek közt az érdeklődők , mint Dr. Bándi Gyula környezetjogász, egyetemi tanár, a Jövő Nemzedékek Szószólójanak biztoshelyettese, Dr. Fülöp Sándor, jogász, egyetemi tanár, a Jövő nemzedékek korábbi országgyűlési biztosa, Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója, Zoltán Lakner, politológus, a Jelen hetilap főszerkesztője, az Ellensúly folyóirat felelős szerkesztője, Kele János közgazdász, Hrutka János volt válogatott labdarúgó, a Telex.hu szakértője, Székely Sarolta újságíró; Balogh Gábor újságíró.

Az eseményen készült képek Facebook galériánkban tekinthetők meg >>

(Cikkünket folyamatosan frissítjük az új videókkal, fotókkal!)

Hogyan befolyásolja a foci a politikát? És milyen hatással van a politika a focira?

Hogyan befolyásolja a foci a politikát? És milyen hatással van a politika a focira?Jelenleg Magyarországon 280 ezer igazolt játékosa van a futballkluboknak, míg kosár- vagy kézilabdacsapatoknál mindösszesen 60-60 ezren játszanak. Ráadásul az idei évben a 4 legnézettebb tévéműsor közül 3 a magyar válogatott mérkőzése volt, egy pedig az EB döntő. A számokból máris látszik, milyen potenciál van a fociban.

Erről beszélgetett az Ökopolisz Alapítvány Nyári Akadémiáján Székely Sarolta újságíró, Balogh Gábor újságíró, Hrutka János volt válogatott labdarúgó, a Telex.hu szakértője. A beszélgetést Kele János közgazdász vezette.

A közlekedés jövője

A közlekedés jövője elnevezésű panelbeszélgetésben a résztvevők a fenntarthatóság szemüvegén keresztül néztek rá a közlekedés jövőjére.

Életmódunk számos területen szorul újragondolásra. Ezek közül az egyik kiemelten fontos terület a közlekedés, hiszen életünk egyik kulcsfontosságú területe, miközben a környezetterhelésben is jelentős szerepet játszik.

Panelbeszélgetésünk során áttekintjük a jelenlegi trendeket, illetve beszélgetünk azok fenntarthatósági vonatkozásairól. A járványhelyzet napok alatt alakította át életmódunkat, hatása hosszú távon is érződik. Mindezek mellett az autóipar láthatóan óriási átalakuláson megy keresztül. Egyelőre több a kérdés, mint a válasz, és ezekben az izgalmas időkben ideje ránéznünk a mobilitás kérdésére fenntarthatósági szempontból is.

A résztvevők: Baranyák Zoltán energiagazdálkodási szakmérnök, Benedekffy Gábor, a Hyundai e-mobilitási projekt-, és senior területi vezetője, Fülöp Zoltán villamosmérnök, önkormányzati képviselő, Zách Dániel, az Alapjárat társfőszerkesztője. A beszélgetést vezette: Cselószki Tamás, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának tagja.

A vizek országa – voltunk?

A felszíni vízfolyások a határainkon kívülről érkeznek országunkba, így azoknak sem a mennyiségére, sem a minőségére nincsen hatásunk. A Szamoson az ukrán műanyag, a Tiszán a román ipari hulladék, a Rábán az osztrák kemikália érkezik. Miközben a folyóinkkal senki sem törődik, a tavainkat a befektetői mohóság ostromolja. Mi a megoldás, ha van egyáltalán? Milyen legyen a jövő zöldpolitikája? Méregzöld?

A témáról beszélgetett Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége ügyvezető igazgatója, a Pet Kupa főszervezője, Kendernay János, az LMP – Magyarország Zöld Pártjanak Európa-politikai szakszóvivője, a A Duna marad kezdeményezés alapítója és Kun Zoltán, a Nagy Tavak Koalíció képviselője, természetvédelmi szakember.
A beszélgetést Dr. Czédli Herta, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának tagja vezette. A panelbeszélgetés az Ökopolisz Nyári Akadémián hangzott el, 2021. augusztusában, Mátraházán.

Élhető városok

Az ökológiai szemléletű várostervezés könnyen lehet gúny és nevetség tárgya, miközben az ökológiai válság egyre súlyosbodik. Milyen egy élhető város ma, és milyennek kell lennie húsz év múlva – és hogyan lehet elfogadtatni a szükséges változtatásokat? Eltűnik-e a Kiserdő Kispestről a Galvani-híd beruházás miatt? Mit lehet kezdeni egy rozsdaövezeti telekkel? Lehet-e belőle rekreációs park vagy bármilyen zöld terület?

Ilyen és hasonló kérdésekre keresték a választ az Ökopolisz Nyári Akadémia egyik panelbeszélgetésének résztvevői, Bakos Bernadett, a Fővárosi Klímavédelmi és Környezetvédelmi Bizottság tagja, Kőbánya önkormányzati képviselője, Németh Ákos, Szombathely önkormányzati képviselője, fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnok, és Tetlák Örs, az LMP – Magyarország Zöld Pártjanak elnökségi tagja, Érd alpolgármestere. A beszélgetést Ferenczi István, az LMP – Magyarország Zöld Pártjának budapesti elnöke, Kispest önkormányzati képviselője vezette.

Magyarország 2022: esélyek és veszélyek

A zöldpolitika súlya és szerepe a választásokon – Érvényesül-e a zöld minimum az ellenzéki pártok együttműködésében?

© 2024 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva