Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Így nyaralj környezettudatosan

A szabadság megkezdésekor sokan úgy érezhetik, hogy ledobva az otthoni kötelezettségeket és rutint, lazítanak a szabályaikon, köztük a környezetvédelmi szokásaikon is. Pedig pont ilyenkor kellene még inkább odafigyelni arra, hogy ne két hét alatt hagyjuk akkora ökolábnyomot, mint az év többi 50 hetében összesen. Ehhez adunk most tanácsokat.

  • Már a csomagunk összekészítésekor figyeljünk arra, hogy ne a nyaralás helyszínén kelljen megvásárolni olyan dolgokat, amelyek egyébként is rendelkezésünkre állnak otthon. Minél kevesebb egyszer használatos holmit vigyünk magunkkal, viszont készítsünk be többször használatos szatyrokat, kis flakonban mosószert vagy mosószappant, kulacsot és ételtároló dobozt és a szelektív hulladékgyűjtéshez használható szemeteszsákot is a táskába. Ha ezeket otthonról visszük, már sokat tettünk a környezetvédelemért.
  • Számoljunk előre és próbáljuk tartani is magunkat egy költési limithez. Ez megakadályozza az impulzusvásárlást, a felesleges dolgok felhalmozását.
  • Ha egy lakóhelyünkhöz közelebb eső szálláshelyre megyünk, akkor az utazással kevesebb káros anyag kerül a környezetbe. Ha tehetjük, utazáshoz gépkocsi helyett válasszuk a tömegközlekedést.
  • A szálláshely környékén, ha kirándulni indulunk, béreljünk kerékpárt vagy menjünk a helyiek által is preferált tömegközlekedési eszközökkel.  
  • A nagy, extra igényeket is kielégítő szállodák ökológiai lábnyoma a fokozott energiafelhasználás, a medencék, golfpályák, egyéb létesítmények karbantartása miatt hatalmas. De a falusi- vagy ökoturizmus jóval kisebb mértékben terheli a környezetet. Ráadásul az ott elköltött pénz egy-egy családhoz kerül, nem pedig már egyébként is jómódú üzletemberekhez.
  • A szállodában vagy vendégházban is bánjunk takarékosan az energiával, csak a szükséges vízmennyiséget fogyasszuk el, gyűjtsük szelektíven a hulladékot és csak szükséges esetben használjuk a légkondicionáló berendezést.
  • Kirándulásokhoz vigyünk magunkkal kulacsot és szemetes zsákot. A szemetelés nemcsak otthon, hanem nyaraláskor is tilos. A kulacsban magunkkal vitt vízzel pedig megspórolunk egy PET-palackot a környezetnek, magunknak pedig pár száz forintot.
  • Napközbeni étkezéshez ne a franchise hálózatokhoz és nagy étteremláncokhoz tartozó helyeket válasszuk, hanem keressük a helyi családok vagy vendéglátósok által üzemeltetett étkezdéket, kifőzdéket, ezzel is a helyiek gyarapodását támogatva.
  • Az utazáshoz csak akkor vásároljunk kiegészítőket, új eszközöket (bogrács, sátor, kerékpár-utánfutó), ha azokat a jövőben rendszeresen használjuk is. Ha csak kipróbálás vagy egyszeri alkalom miatt vásárolnánk, akkor inkább béreljük vagy ismerősöktől kérjük kölcsön az eszközöket. Ezután még mindig dönthetünk úgy, hogy megvásároljuk, mert azt látjuk, hogy rendszeresen tudnánk használni.
  • Élővízbe is csak előzuhanyozás után menjünk be. A zuhany lemossa a naptejnek azt a részét, amely egyébként a tó vagy a folyó vizébe kerülne, ezáltal szennyezné a környezetet.

A leírtak közel sem akadályozzák a felhőtlen nyaralást, sőt, a végén még jobb szájízzel gondolhatunk majd vissza az otthonunktól távolt töltött időre.

© 2022 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva