Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A legjobb zöld táborok, ahol játszva tanulnak a fiatalok

Nem lehet elég korán kezdeni a környezetbarát szemléletmód kialakítását, ezért már gyermekkorban nagyon fontos, hogy megismertessük a legkisebbeket is a természeti értékeink tiszteletével, az újrahasznosítás erejével és elmondjuk nekik: miért olyan fontos az ökológiai lábnyomunk csökkentése. Nem csoda, ha nyáron – amikor a szülők küzdenek a gyermekfelügyelettel – egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ökotáborok.

Mesés felfedezések

A játékos tanulás a kulcsa annak, hogy megismertessük és megszerettessük a minket körülvevő világot a gyerekekkel, mert a mi felelősségünk, hogy egy boldogabb, élhetőbb környezetben cseperedhessenek fel. Erre a célra is tökéletes választásnak bizonyulnak a nyári szünetben egyre keresettebb „zöld táborok”, ahol testközelben, saját tapasztalataik alapján és a mesék útján fedezhetik fel a környezettudatosság fontosságát az ifjoncok. Miközben a gyerekek jól érzik magukat és biztonságban, szakképzett felügyelet mellett, a higiéniai előírások szoros betartásával szereznek új élményeket, addig a szülőknek nem kell aggódniuk azon, hogy ki vigyázzon éppen a lurkókra. De mi mindent lehet csinálni az ökotáborokban? Utánanéztünk!

Újrahasznosítás – kreativitással és fantáziával

Izgalmas kalandokat ígér Óvári Erika, a Csodabogár Fejlesztő Táborok tulajdonosa azoknak a gyerekeknek, akik idén hozzájuk látogatnak Óbudára, mert elmondása szerint – a sokszínű táborkínálaton túl, amit megálmodtak –, nagyon fontosnak tartja, hogy az ökotudatos szemléletmóddal is megismertessék a gyerkőcöket – már 5 éves kortól.

– A jelenleg futó 8 táborunk közül 3 is foglalkozik a fenntarthatósággal és a környezetbarát magatartás elsajátításával, – ráadásul mindegyik különböző megközelítéssel teszi ezeket. A „Limlom újrahasznosító tábor” arra tanítja a gyerekeket, hogy nem minden szemét, ami elsőre annak tűnik, mert a parafadugókból kishajó, a drótokból ékszer is készülhet, a használt kávékapszulákban pedig egy új élet is születhet…

További részletek itt!

Nyitottan a világra

Nem csupán az újrahasznosításra oktatnak ezek a táborok, hanem annál sokkal többre is – a természet tiszteletére és a környezetünk szépségeinek felfedezésére is.

– Az „Állati jó kalandok” és az „Erdei kalandok TSMT” táborok segítenek jobban megismerni a minket körülvevő élővilágot. Megmutatjuk, hogy minden állat hasznos, és – hogy nem kell félni a bogaraktól sem – mindezt pedig szakember segítségével, egy remek bemutatóval tesszük érdekessé.

További részletek itt!

Pesten és vidékéken is menő az ökotábor

A pesti „Természetbúvár-táborban” a környezettudatos nevelés hangsúlyozása mellett a nagyobb, 8–12 éves gyerekek kaphatnak ízelítőt gombaismeretből, növényhatározásból, és ráadásként még az őslények világába is bepillantást nyerhetnek.

De nem csupán a fővárosi, hanem a vidéki táborkínálat is sok zöld lehetőséget tartogat. A debreceni „Természetesen ökotábor” 6–10 éves korig várja a kalandor lelkű gyerekeket, akik megtanulhatják, hogyan lehetnek a hétköznapokban is természetbarátok, miközben izgalmas kirándulások során barangolják be Zelemért és a Hortobágyot.

Bármelyik ökotábort is választjuk a nyárra, melléfogni biztosan nem tudunk, mert a gyerekek a hasznos ismeretek mellett életre szóló élményekkel gazdagodhatnak – a környezetünk pedig hálás lesz a támogatásért.

További részletek itt!

Zöld tábor – nem csak gyerekeknek
Idén augusztus 14–16. között különleges eseménnyel készül az Ökopolisz Alapítvány a 18–­26 éves korosztály számára, ahol nemcsak a zöld politika iránt érdeklődőket várják, hanem azokat is, akik szeretnének ismerkedni, kapcsolatot építeni és tágítani az ismereteiket – mindezt gyönyörű környezetben, a Velencei-tó partján. Az első Nyári Ökotanodában izgalmas szócsaták és interaktív előadások követik egymást, ráadásul kitűnő szakemberek workshopjaival is találkozhatnak majd a résztvevők.

További részletek itt!

Bojnár Anita

© 2023 Ökopolisz Alapítvány. Minden jog fenntartva