VI. Ökopolisz Nyári Akadémia

Szél, Keresztes, Schmuck, Mirkóczki, Stumpf, Glied, Vasali, Fülöp és még sokan, akiknek adunk a véleményére. Idén Mátrafüred mellett, a sástói Mátra Kempingben, június 21-24. között. Nézd meg a programot és regisztrálj!

Időpont: 2018. június 21-24.
Helyszín: Mátrafüred - Sástó, Mátra Kemping (3200 Gyöngyös, Farkas út 4.)
Kapcsolat: nyariakademia@okopoliszalapitvany.hu

 

Idén a Mátrafüred mellett található sástói Mátra Kemping faházai és szobái, valamint gyönyörű természeti környezete nyújt ideális körülményeket programjainkhoz.

 

HÁZIREND ÉS TUDNIVALÓK - olvasd el mielőtt érkezel

Új hely, új szokások, új lehetőségek! Összeállítottunk neked egy házirendet és beleírtuk az összes fontosabb tudnivalót az akadémiával kapcsolatban.

 

TÉRKÉP

a térképet letöltheted az oldal alján található galériából

 

 

PROGRAMTÁBLA

 a gyerekprogramokat megtalálod külön a lap alján

 

2018.06.21. CSÜTÖRTÖK

 

13:00
   érkezés az akadémia helyszínére, regisztráció és szállások elfoglalása

16:00 - 16:10   KONFERENCIATEREM
   Megnyitó
Lengyel Szilvia, kuratóriumi társelnök

 

16:10 - 17:30  KONFERENCIATEREM
   Civilek és pártok
Keresztes László Lóránt, országgyűlési képviselő, az LMP társelnöke
Pápay György, publicista, Viszlát Kétharmad Mozgalom alapítója
Gulyás Márton, Közös Ország Mozgalom
Glied Viktor, politológus

Politizáló civilek vagy civileskedő pártok? Milyen következtetéseket tudunk levonni a 2018-as kampányból és az eredményekből? Kell-e félni a politikusoknak a civilektől?

 

18:00 - 19:00  ÉTTEREM
   vacsora

 

19:30 -  21:30  KONFERENCIATEREM
   Holnap (Demain)
Bárdos Rita
az Ökofilmklub filmvetítése

Francia dokumentumfilm, 118 perc, 2015.
Egyes szakértők szerint az emberiség egy része még a 21. század vége előtt kipusztulhat. Cyril Dion és Mélanie Laurent tíz különböző országban vizsgálódott, hogy kitalálják, mi vezethet a katasztrófához, és mindenekelőtt, hogyan lehet elkerülni azt. Útjuk során találkoztak pionírokkal, akik újra felfedezték a mezőgazdaságot, az energiát, a gazdaságot, a demokráciát és az oktatást. Bemutatják az összefogást, ahogy dolgoznak, és próbálják kitalálni, milyen lehet a közeljövő világa.

 

21:30 - 22:30.  KONFERENCIATEREM
   Holnap (Demain)
beszélgetés a filmről

A vetítést követően várunk egy szervezett beszélgetésre, ahol megosztjuk a látottakkal kapcsolatos benyomásainkat. Reflektálunk a megfilmesített jó példákra és együtt elgondolkozunk azon, hogy itthon ezekből mi működik és mi működhetne még.

 

 

2018.06.22. PÉNTEK

 

7:00 - 8:00  JÓGASZOBA
   napköszöntő jóga

Tudtad? Hogy hogyan indul a reggeled az egész napodra kihatással van.Tarts velünk, hogy energikussá és nyugodttá is válj egyszerre! Nyújtó, erősítő és csavaró gyakorlatokkal frissességet és üdeséget varázsolunk a reggeledbe. A gyakorlás végi relaxációval elmélyítjük a jógagyakorlatok hatását, kisimítjuk az idegrendszeredben maradt feszültséget. Hozz magaddal takarót, fej alá párnát (törölközőt) a relaxációhoz.

 

7:30 - 9:00  ÉTTEREM
   reggeli

 

9:30 - 9:45  KIÁLLÍTÓTÉR
   Élet az élettelenben kiállítás
Dárdai Zsuzsa képzőművész, művészettörténész kiállításának megnyitója

„Egy hazánk van a Föld, és hazánkfiai a Föld élőlényei”
Szólaljon meg a politika és az ökológia a művészet nyelvén!

9:45 - 12:30  KIÁLLÍTÓTÉR
  Polikollázs workshop
Dárdai Zsuzsa képzőművész, művészettörténésszel

Fejezzük ki véleményünket a világ igazságtalanságairól, a természet kizsákmányolásáról képi eszközökkel - kollázs-technikával. Az első workshopon „polikollázsolunk”, azaz politikai tartalmú kompozíciókat készítünk.

 

9:30 - 12:30  SÁTOR
  Vissza az alapokhoz! - tréning
Ferenczi István és Tracey Wheatley

Vessünk egy pillantást az ökológiai mozgalmak és az ökopolitika ideológiai gyökereire, alapjaira és vessünk egy pillantást a megvalósítás egyik legfontosabb szintjére – a helyi szintre!

 

10:00 - 12:00   SZÁLLODA NAGYTEREM (2. emelet)
  Ökopolitika és önkormányzatiság
Eszes Béla, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnöke, Jánoshida polgármestere
Keresztes László Lóránt az LMP társelnöke, volt pécsi önkormányzati képviselő
Hohn Krisztina országgyűlési képviselő
Takács Péter kurátor, békéscsabai önkormányzati képviselő

Műhelybeszélgetés az önkormányzatok jelenéről és jövőjéről, hogyan tovább önkormányzatok? Az LMP önkormányzati politikája, a 2019-es választások, lehetőségek és korlátok a kistelepüléseken.

 

11:00 - 12:30  KONFERENCIATEREM
  A globális rend átalakulása
Marton Péter, Budapesti Corvinus Egyetem
Szunomár Ágnes, MTA KRTK Világgazdasági Intézet
Csiki-Varga Tamás, Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Turcsán Szabolcs, az LMP Országos Elnökségének tagja

Hol tart az orosz-kínai felemelkedés, mit jelent ez az USA és főleg az EU számára?
Új hidegháború, vagy csak vissza a XIX. századi sokpólusú világba?

 

12:30 - 14:00  ÉTTEREM
  ebéd

 

14:00 - 14:40  JÓGASZOBA
  Jóga, relaxáció

 

14:30 - 15:30  MÁTRA
  Túra felnőtteknek, wellness

A táv nagyjából 2-4 km.
Ez időben 1-2 óra között alakul, érdeklődéstől, tempótól, a túra elmélyültségétől függően. A túra egy jelzetlen úton, az erdő kevésbé ismert részén vezet. Ez abból a szempontból kiváltságot jelent a túrán résztvevők számára, hogy "egyszerű", erre tévedő túrázók nem ismerik. A közeli Eremény-tetőre vezető út során érintjük az ingoványos Nyár-tó partját, mely a Sás-tó régi, '50-es évek előtti képét idézi. Utunkat az évezredekkel ezelőtt itt élő nép, a kelták lakta területen folytatjuk. A természetes úton keletkező sziklák stratégiai adottságait kihasználó kelták egykori őrszemle-útvonalát, a vese alakú terület északi oldalát térképezzük fel, ahonnan pazar panoráma tárul elénk a szemközti Bárdos-tetőre és a a Felső-Mátrára. Megérkezve a az egykori várhely tényleges területére, exkluzív módon azzal is megismerkedhetnek a résztvevők, hogyan is zajlott egy igazi kelta rituálé több ezer évvel ezelőtt. Elragadó panoráma kíséri utunkat a Nyugati-Mátra irányába. Gyógynövényekkel is megismerkedünk, melyek illata elárasztja az egész környéket. Az Ereményen tett körtúra utolsó szakasza a vese alakú hegy déli szakaszán, a kelták rakott falának maradványa mellett vezet vissza Sástóra. Az útvonal jellege miatt (nem kiépített útszakasz) a túrára vállalkozók megfelelő öltözetbe jöjjenek.  Túracipő vagy túrabakancs, kényelmes alsó-és felsőruházat (nem farmer anyagú) szükséges. Útközben nincs forrás, ezért ivóvizet feltétlenül hozni kell. Ha van fényképezőgép, távcső, azt is érdemes bepakolni a hátizsákba.

Túravezető: Demecs Norbi, az I love Mátra csoport vezetője.
Találkozunk a főbejáratánál 14:15 és 14:30 között.

 

Aki nem jön velünk, megpihenhet az árnyékban vagy meglátogathatja a szálloda wellness részlegét és a sóbarlangot.

     

 

14:30 - 16:30   KIÁLLÍTÓTÉR
  Poliuniverzum játékdélután
Saxon-Szász János festőművésszel

A POLIUNIVERZUM Játékcsalád SAXON Szász János polidimenzionális síkfestészetének elemeiből áll. A Játékcsalád újszerű művészeti látásmódot közvetít a gyerekeknek és a felnőtteknek is. A mindenki által kezelhető geometrikus alapformákból álló színes tárgy, szinte végtelen logikai összetettséget, bonyolult matematikai és formatani kérdést rejt magában.

 

 

14:30 - 16:00   KONFERENCIATEREM
  Európa - értünk vagy ellenünk?
Zarándy Zoltán, Európai Parlamenti szakértő
Kendernay János, az LMP Országos Elnökségének tagja

Jövőre új képviselőket választunk az Európai Parlamentbe. Mit adott és mit vett el tőlünk eddig az EU? 2004 óta a mérleg nyelve merre mutatna, ha mindent összehasonlítanánk? Nyertünk vagy vesztettünk a csatlakozással?

 

16:30   NAGYSZÍNPAD
  Csoportkép

Örökítsük meg a pillanatot! A nagyszípad előtti zöld pázsit kiváló helyszín arra, hogy készítsünk egy közös képet. Gyülekező már 16:20-tól, beállás és nagy mosoly!

 

17:00 - 18:30   KONFERENCIATEREM
  A XXI. század politikája Magyarországon
Szél Bernadett, országgyűlési képviselő, az LMP társelnöke
Mirkóczki Ádám, országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke
Stumpf András, újságíró, Heti Válasz

Vajon csak a tálalás más, vagy tényleg van különbség a XXI. századinak nevezett pártok és a rendszerváltáskori alakulatok között? A XXI. századi politikának van jobb- és bal szárnya? Mitől más és mitől lesz ez nekünk jobb?

 

 

19:00 - 20:30   ÉTTEREM
  vacsora

 

20:30 - 22:00   NAGYSZÍNPAD
   Cimbaliband - Recycle koncert
   Danics Dóra X-faktor győztes énekesnővel

Ez volt a 2017-es év legkedveltebb és legtöbbet játszott Cimbaliband műsora! A Cimbaliband legnagyobb slágereiből (Balatoni nyaraló, Igénytelen dal, Hétfő, Oppadiridá, Marikanéni, stb...) összeállított koncert, mely alapját legújabb Recycle lemezünk alkotja. Unger Balázs, a cimbalom Chuck Berryje és bandája garantáltan megmozgatja a publikumot, megspékelve Danics Dóra karakteres hangjával! Dórát még garantáltan nem halotta a közönség népdalokat énekelni, pedig nem akárhogyan teszi, érdemes meghallgatni!

 

 

2018. június 23. SZOMBAT

 

7:00 - 8:00   JÓGASZOBA
  napköszöntő jóga

 

7:30 - 9:00   ÉTTEREM
  reggeli

 

9:30 - 12:30   KIÁLLÍTÓTÉR
  Természet és geometria
Saxon-Szász János festőművésszel

Léptékváltásos szimmetria – Önhasonló rendszerek – Poliuniverzum

Bizonyára észrevettük már mindannyian, hogy a fa törzse két, három irányban elágazik, majd a vastagabb ágak újabb kisebb keresztmetszetű ágakra osztódnak, egészen a legvékonyabb gallyacskáig, amelynek a végén található a levél. Ha tovább folytatjuk a megfigyelést, láthatjuk, hogy a levélben kirajzolódott kapillárisok egy kis fa képét tükrözik. Elmélkedésünk során, a levelet a kezünkben tartva feltűnhet, hogy testünk végtagjainak osztottsága hasonlatos a fáéhoz: a törzsből kinövő végtagok/ágak, ujjacskákban/gallyacskákban folytatódnak. Sőt, a testünket behálózó vérerek, és tágabb értelemben a föld felszínén szerteágazó és egymásba kapcsolódó patakok, folyók szintén követik ezt a folyamatot. A fa osztottsága persze nem fejeződik be a levelek erezeténél, hanem a molekuláris és az atomi részecskék áramlásával folytatódik, hiszen például az életadó energiát, fény formájában egyenesen a Nap nevű csillag sugározza a levelek számára. Így kapcsolódik össze az általunk még érzékelhető legkisebb és legnagyobb, az atomok és a csillagok világa egy fa viszonylatában, és persze a mi viszonylatunkban is…

 

9:30 - 12:30   SÁTOR
  Tettrekész kávézó
Ferenczi István és Tracey Wheatley

Az Open Space és a World Café módszereit vegyítő Pro-action Café keretei között folyó műhelymunka, melynek során egyes résztvevők bemutatják kis léptékű, lakóhelyi szintű, ökológia-társadalmi újítást célzó ötleteiket.

 

9:30 - 11:00   KONFERENCIATEREM
  Felkészülés a jövőre
Fülöp Sándor PhD, korábbi zöld ombudsman, kuratóriumi társelnök

Világmagyarázatok, globális tervek - a jövő tervezése Magyarországon - a megvalósítás intézményi és eljárási feltételei.

 

11:00 - 12:30   KONFERENCIATEREM
  Magyar médiaviszonyok
Bíró Marianna, újságíró - 168 óra
Hargitai Miklós, újságíró - Népszava, a MÚOSZ elnöke
Pető Péter, felelős szerkesztő - 24.hu
Stumpf András, újságíró - Heti Válasz

Van-e független újságírás és van-e független média Magyarországon? Pénzért mindent elbír a papír vagy van ami nem eladó? Fakenews és a külföldi befolyás.

 

12:30 - 14:00   ÉTTEREM
  ebéd

 

14:00 - 14:40   JÓGASZOBA
  Jóga, relaxáció

 

14:30 - 16:30   KIÁLLÍTÓTÉR
  Ökollázs kézműves foglalkozás
Dárdai Zsuzsa képzőművész és művészettörténésszel

„Egy hazánk van a Föld, és hazánkfiai a Föld élőlényei”
Szólaljon meg a politika és az ökológia a művészet nyelvén! Fejezzük ki véleményünket a világ igazságtalanságairól, a természet kizsákmányolásáról képi eszközökkel - kollázs-technikával. A második workshopon „ökollázsolunk”, azaz alkotásunkhoz az egyéb összetevők mellett növényi, természetes anyagokat használunk.

 

14:30 - 16:00   KONFERENCIATEREM
   Az egyensúly illúziója – az időgazdálkodás elfeledett szempontjai
Vidi Rita

Sokan keresik és igénylik az egyensúlyt a karrier és a magánélet között, és ez kiemelten igaz azokra, akik a társadalomban közéleti szerepet is vállalnak. De az tévhit, hogy a munka (vagy nevezzük küldetésnek) és a magánélet között egyensúlyt kell találnunk. Az egyensúlyt ugyanis önmagunkban kell keresnünk és ott is fogunk rálelni. Az előadás és a hozzá kapcsolt játékos workshop arra kíván rámutatni, hogy az elfeledett szempontokat elővéve tényleg megtalálhatjuk az egyensúlyt: önmagunkban – és ez lesz majd jó hatással a magánéletünkre és a munkánkra, tehát az életünkre.

 

 

 

17:00 - 18:30   KONFERENCIATEREM
  A zöldpolitika jövője
Dr. Bartus Gábor, az NFFT titkára
Fülöp Sándor PhD, korábbi zöld ombudsman, kuratóriumi társelnök
Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke
Vasali Zoltán, politológus

Milyen bővülési  esélyei vannak a zöldpolitikának Magyarországon azután, hogy az LMP már harmadjára jutott be a magyar Országgyűlésbe? Az LMP-s szavazók számának növekedése jelentheti-e azt, hogy az emberek kezdik megérteni a zöld politikát?

 

19:00 - 20:30   ÉTTEREM
  vacsora

 

20:30 - 21:30   KONFERENCIATEREM
  Ökokvíz
Kovács Ildikó újságíró

 

21:00 - 24:00   SÁTOR
  Zene és karaoke

 

2018. június 24. VASÁRNAP

 

7:00 - 8:00   JÓGASZOBA
  napköszöntő jóga

 

7:30 - 9:00    ÉTTEREM
  reggeli

 

9:30 - 12:30   KIÁLLÍTÓTÉR
  Az elkészült alkotások kiállítása
Dárdai Zsuzsa, Saxon-Szász János képzőművészek

Az akadémia idején készült "ökollázs" és "polikollás" alkotások bemutatása.

 

9:30 - 12:30   SÁTOR
  Merre van előre?
Ferenczi István, Tracey Wheatly

Feltáró műhelymunka és kommunikációs minitréningaz ökológiai vízióról és az ökopolitikai narratíváról.

 

9:30 - 11:00   KONFERENCIATEREM
  Hogyan működhetne Magyarország atomerőmű nélkül?
Dr. Munkácsy Béla, az ELTE Környezet- és Tájföldrajz Tanszék adjunktusa

Az energiapolitikáról és annak energiatervezési alapjairól.

 

11:00 - 12:30   KONFERENCIATEREM
  Helyi ügyek a Parlamentben
Vágó Gábor

Milyen eszközei vannak egy ellenzéki pártnak a Fidesz kétharmados győzelme után? Mit lehet elérni a parlamenti politizálással? Hogyan lehet bekapcsolni a kisközösségeket az országos politikába? Az LMP frakció szakértői egy workshop keretében mutatják be, hogyan lehet a parlamenti politizálást a helyi közösségek és a szervezetfejlesztés szolgálatába állítani.

 

12:30   KONFERENCIATEREM
  Az akadémia lezárása
Lengyel Szilvia, kuratóriumi társelnök

 

13:00 - 14:30   ÉTTEREM
  ebéd

 

 GYEREKPROGRAMOK

 

2018.06.22. PÉNTEK

 

9:00   JÁTSZÓTÉR
   Találkozó a játszótéren, ismerkedés Ági nénivel, Magdi nénivel, Blankával és Fannival, akikkel együtt lesznek a gyerekek a Nyári Akadémia ideje alatt.

 

9:30 - 10:00   KIÁLLÍTÓTÉR
RÉSZVÉTEL A KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓN
   Élet az élettelenben kiállítás

Dárdai Zsuzsa képzőművész, művészettörténész kiállításának megnyitója

 

10:00 - 11:00
   Béka tanösvény túra

A Sástói Tanösvény hazánk legmagasabban fekvő tavának - a Sás-tónak - és tágabb környezetének, a Mátrának a természeti értékeit, érdekességeit mutatja be. Az útvonal mentén elhelyezett tájékoztató táblákon kívül megtapintható, forgatható, megmászható bemutató eszközök teszik érdekesebbé a megismerés örömét.

Túravezető: Demecs Norbi, az I love Mátra csoport vezetője

 

 

11:00 - 12:30  KIÁLLÍTÓTÉR
CSATLAKOZÁS A KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSHOZ
   Polikollázs workshop
Dárdai Zsuzsa képzőművész, művészettörténésszel

 

14:00 - 15:00
   Fürdés, játék a sószobában

 

15:00 - 16:30   KIÁLLÍTÓTÉR
CSATLAKOZÁS A POLIUNIVERZUM JÁTÉKDÉLUTÁNHOZ
  Poliuniverzum játékdélután
Saxon-Szász János festőművésszel

A POLIUNIVERZUM Játékcsalád SAXON Szász János polidimenzionális síkfestészetének elemeiből áll. A Játékcsalád újszerű művészeti látásmódot közvetít a gyerekeknek és a felnőtteknek is. A mindenki által kezelhető geometrikus alapformákból álló színes tárgy, szinte végtelen logikai összetettséget, bonyolult matematikai és formatani kérdést rejt magában.

 

16:30 - 19:00
   Sport, játék, kézműves foglalkozás

 

2018.06.23. SZOMBAT

 

9:00 - 10:00
   kézműves foglalkozás

 

10:00 - 11:00
   Fürdés, játék a sószobában

 

11:00 - 12:30   KIÁLLÍTÓTÉR
CSATLAKOZÁS A POLIUNIVERZUM JÁTÉKHOZ
  Természet és geometria
Saxon-Szász János festőművésszel

 

14:00 - 15:30   ADRENALIN PARK
   Kalandra fel az Oxigen Adrenalin parkban!

 Játszóház, kisállat simogató és erdei labirintus látogatása.

 

15:30 - 16:30   KIÁLLÍTÓTÉR
CSATLAKOZÁS AZ ÖKOLLÁZS KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSHOZ
  Ökollázs kézműves foglalkozás
Dárdai Zsuzsa képzőművész és művészettörténésszel

 

16:30 - 19:00
   Sport, játék

 

2018.06.24. VASÁRNAP

 

 

9:30 - 10:00   KIÁLLÍTÓTÉR
A KIÁLLÍTÁS MEGTEKINTÉSE
  Az akadémia idején készült "Ökollázs" és "Polikollázs" alkotások megtekintése
Dárdai Zsuzsa, Saxon-Szász János képzőművészek

 

10:00 - 11:00
   Fürdés, játék a sószobában

 

11:00 - 12:30
   Kézműves foglalkozás

 

 

Időpont: 2018. június 21. 13:00 - 2018. június 24. 14:00

Cím: Mátra Kemping Sástó

Galéria

Térkép