Talajmegújító Mezőgazdaság - országos előadássorozat

A klímaváltozás miatt szélsőségesebb időjárás mellett kellene jó hozamokat elérni a szántással és vegyszerekkel tönkretett talajokon, de a legtöbb gazdaságban már hiába emelik a műtrágya mennyiségét, a hozamok már nem nőnek tovább, a növénykórtani és kártevőproblémák viszont erősödnek. Országos előadássorozatunkon azokat a termelési technológiákat ismerteti szakértőnk, amelyekkel igenis eredményesen vehetjük fel a harcot a változásokkal.

2020 nagy változások kezdete lesz az EU agrártámogatási rendszerének átalakításával, miközben a magyar kormány régiós integrátorok bevezetésével a középkori függőségi viszonyokat is meghaladó monopóliumokat szervez a termelők feje felé. Hamarosan néhány kedvezményezett kezébe kerülhet a teljes magyar mezőgazdaság, akik biztosítják a gépet, műtrágyát, vegyszert, szaporítóanyagot és ők is vásárolják fel a termést. Mi marad akkor a csökkentett támogatással dolgozó földműveseknél? A kockázat, a kiszolgáltatottság, a versenytársak nélküli integrátorok által diktált, önköltséget is alig fedező átvételi árak és a leromlott talajok.

A klímaváltozás miatt szélsőségesebb időjárás mellett kellene jó hozamokat elérni a szántással és vegyszerekkel tönkretett talajokon, de a legtöbb gazdaságban már hiába emelik a műtrágya mennyiségét, a hozamok már nem nőnek tovább, a növénykórtani és kártevőproblémák viszont erősödnek. Aki földművesként dolgozik, maga is látja, hogy egyre nehezebb hasznot termelni, a földek egyre nagyobb lóerőt igényelnek a műveléshez, az erősödő vegyszerfüggőség jelentős összegeket emészt fel minden évben, a gépek ára is folyamatosan emelkedik. Hol a kiút ebből a romló helyzetből? Minden az agyban kezdődik, nézz másként a termőföldedre! Kizárólag a klasszikus termesztési technológiák átalakításával lehet az elmúlt évtizedek alatt tönkretett talajokat új életre kelteni és minimális talajmunkával valamint csökkenő mennyiségű inputanyagokkal hasznot termelni.

Országos, több alkalmas előadásainkon a megoldást mutatjuk be.

Előadónk: Kökény Attila, tanácsadó

 • Június 10. TÚRKEVE - 17:00 - Nimfea Természetvédelmi Egyesület Fekete István Oktatóközpontja, Túrkeve, Ecsegi utca 22. (Vendég: Sallai Róbert Benedek, az LMP országgyűlési képviselője)
 • Június 12. NYÍREGYHÁZA - 17:00 - Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaraterme, Nyíregyháza, Szabadság tér 2. (Vendég: Szoboszlay György, LMP területi elnökségi tag)
 • Június 13. HAJDÚBÖSZÖRMÉNY - 17:00 - Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház, Hajdúböszörmény, Bocskai tér 4. (Vendég: Sallai Róbert Benedek, az LMP országgyűlési képviselője)
 • Június 14. BAJA - 17:00 - Művészetek Gödre, Baja, Árpád utca 14. (Vendég: Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője)
 • Június 15. SOMOGYFAJSZ - 17:00 - Kund kastély - Somogy Természetvédelmi Szervezet - Somogyfajsz, Kastélykert 6. (Vendég: Lengyel Szilvia, a LMP vidékfejlesztési szakszóvivője)

Az előadások témái:

 • Magyar termelők sikeres forgatás nélküli, minimum művelés és direktvetés/notill példái
 • Miért a legkárosabb eljárás a szántás?
 • A TMMG elméleti és gyakorlati alapjai
 • Az élő talaj tápanyagszolgáltató rendszere
 • A talajélet szerepe, helyreállítása és alkalmazása a termelésben
 • Takarónövény-keverékek haszna

Az igazi haszon nem a 10 tonnás búzánál jelenik meg, amire 6 tonna búza árát elköltöttük, hanem a 6 tonnás búzánál, amire 1 tonna búza áránál többet nem költöttünk. A TMMG tudásanyaga segít a gazdaság átalakításában, a valódi haszon megtermelésében, az alacsonyabb termelési költségek elérésében, miközben erőteljesen csökken a függőségünk az integrátoroktól. A TMMG rendszerében a legfrissebb nemzetközi gyakorlati és elméleti tudásanyagot használjuk, amely a magyar felsőfokú agrároktatásban is csak részben találhatóak meg. Ezzel a tudással javítható a talajok tápanyagszolgáltatása, egészsége és az egészséges talaj már optimális termesztőkörnyezetet biztosít a növényeinknek. A TMMG talajéletet támogató eljárásai segítettek elérni a 33 T/Ha feletti kukorica hozamot is. Ilyen hozamok csak talajművelés nélkül és a talajbiológia maximális támogatásával valósíthatóak meg. A 33 tonnát nem garantálom, de a talajok javulását, a gazdaság életképességének javulását igen. Nézd meg saját szemeddel, hogy csinálják mások, hogy nem szántanak, mégis átlag feletti hozamokat termelnek, miközben kevesebbet dolgoznak, kisebb gépekkel.  

Időpont: 2017. június 10. 17:00 - 2017. június 15. 20:00

Cím: Túrkeve, Nyíregyháza, Hajdúböszörmény, Baja, Somogyfajsz

Térkép