Nemek közötti egyenlőség - Ökopódium, Budapest

ENSZ SDG - 5. cél: A nemek egyenlőségének megvalósítása, minden nő és lány társadalmi szerepének megerősítése

Helyszín: MagNet Ház, Hamvas terem, 1062 Budapest, Andrássy út 98.
Időpont: 2019. március 7. (csütörtök) 17:30

Az Ökopolisz Alapítvány az ENSZ 17 Fenntartható Fejlesztési Célja (SDG) Magyarországi megvalósításának a lehetőségeit vizsgáló sorozatot indít. Negyedik alkalommal a nemek közötti egyenlőség megvalósításának, a nők és lányok társadalmi szerepének megerősítését vesszük górcső alá. Küldetésünkhöz híven azonban inkább szakmai megközelítéssel, semmint a hétköznapi közéleti, politikai gondolkodásmódra alapozva.

Az Ökopódium keretein belül az alábbi szempontokról lesz részletesebben szó:

• A nők és lányok elleni mindenfajta diszkrimináció megszüntetése mindenhol.
  • A nem fizetett gondozás és a háztartási munka elismerése és értékelése a közszolgáltatások és az infrastruktúra biztosításával, a szociális védelmi politikán keresztül, továbbá a háztartáson és a családon belül megosztott felelősség előmozdításával, a nemzeti sajátosságoknak megfelelően.
  • A politikai, gazdasági és közéletben a nők számára a vezetői szintű teljes és hatékony részvétel és egyenlő lehetőségek biztosítása a döntéshozatal minden szintjén.
  • Megalapozott szakpolitikák és végrehajtható jogszabályok elfogadása és megerősítése a nemek egyenjogúságának, valamint minden nő és lány minden szinten betöltött társadalmi szerepe megerősítésének elősegítése céljából.

Dr. Zlinszky János, egyetemi docens
     BEVEZETŐ - A nemek közötti egyenlőség az SDG célrendszerében

I. RÉSZ

Juhász Borbála, a Női Érdekérvényesítő Szövetség volt elnöke
     Mindenütt véget vetünk a nők és leányok ellen irányuló bárminemű hátrányos megkülönböztetésnek.

Keveházi Kata
    A globális kihívások és a nők társadalmi befolyása

Réz Anna, az Üvegplafon blog alapítója
     Fokozzuk a képességeket és kapcsolatokat bővítő technológiák, különösen az információs és a kommunikációs technológia használatát a nők helyzetének megerősítése érdekében.

moderál: Bombera Krisztina, szerkesztő-újságíró
     KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS ÉS KÉRDÉSEK AZ ELHANGZOTT ELŐADÁSOKRÓL

II. RÉSZ

Gregor Anikó
     Elismerjük és értékeljük a nem fizetett gondozó- és házimunkát közszolgáltatások, infrastruktúra és szociális háló biztosítása révén, továbbá a háztartáson és a családon belüli megosztott felelősség előmozdításával.

Halász Sára
     Megszüntetjük a nők és leányok elleni erőszak minden formáját a köz- és magánszférában, beleértve az emberkereskedelmet, a szexuális és egyéb típusú kizsákmányolást.

Kremmer Sarolta
     Biztosítjuk a teljes körű hozzáférést a szexuális és reprodukciós egészségügyi szolgáltatásokhoz, továbbá a reprodukciós jogokat a Népesedés és Fejlődés nemzetközi konferencia Cselekvési Programjával.

moderál: Bombera Krisztina, szerkesztő-újságíró
     KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS ÉS KÉRDÉSEK AZ ELHANGZOTT ELŐADÁSOKRÓL

A Green European Foundation (Zöld Európai Alapítvány) rendezvénye az Ökopolisz Alapítvány támogatásával és az Európai Parlament pénzügyi hozzájárulásával.
This event is organised by the Green European Foundation with the support of Ecopolis Foundation and with the financial support of the European Parliament to the Green European Foundation.

Időpont: 2019. március 07. 17:30

Cím: MagNet Közösségi Ház (VI. ker., Andrássy út 98.), Hamvas terem