MUNKA és FENNTARTHATÓSÁG (WORK Out of the Box!) / MÉrték és Jó(l)lét 2016

2016. szept 1. 16:30 - CORVINUS Egyetem IV. Auditórium, Budapest, Fővám tér 8. MUNKA és FENNTARTHATÓSÁG (WORK Out of the Box!) /

MÉrték és Jó(l)lét 2016
Nyilvános panelbeszélgetés a budapesti Nem-növekedés Hét keretében
Tavaly ősszel volt az első MÉrték és Jó(l)lét (ECOPRO) konferencia Budapesten, a Green European Foundation (GEF) és az Ökopolisz Alapítvány szervezésében. A 2015-ös előadások megtekinthetők az Ökoplisz youtube csatornáján.
 
A Nemnövekedés Hét keretében ismét lesz MÉrték és Jó(l)lét panelbeszélgetés és fórum, szeptember 1-jén 16.30 tól a Corvinus IV. nagyelőadójában.  Facebook esemény ITT. 
 
A téma a “MUNKA egy fenntarthatatlan világban” lesz, az előadók pedig: 
  • Beate LITTIG a Bécsi Tudományegyetem Fejlett Tudományok Intézetében működő Társadalom-ökológiua kutatócsoportjának vezetője. Kutatásai témái között szerepel a környezetszociológia, társadalmi nem (gender) és a technológiai fejlesztések részvételi alapú értékelése.
  • Anne SNICK oktatásfilozófiából doktorált a Leuveni Egyetemen, jelenleg a VITO (Flamant Technológiai Fejlszetési Intézet) munkatársa. A kutatásio tarületei között szerepel a társadalmi innováció, a fenntartható gazdasági modellekés a helyi pénzhelyettesítő eszközök. A Római Klub EU műhelyének kuratóriumi tagja 2012 óta. 
  • SZÉL Bernadett közgazdász, nemzetközi kapcsolatok és környzetgazdaságtan szakértője. Kutatóként családszociológiával és a jóléti szolgáltatásokban való állami szerepvállalással foglalkozott. 2012 óta a Magyar Országgyűlés tagja a magyarorszgá zöld pártja, a Lehet Más a Politika (LMP) színeiben, amelyek társelnöke is. 
  • A beszélgetést Aurelie Marechal, a Green European Foundation igazgatója és Dirk Holemans, az ECOPRO porjektvezetője nyitja meg. A részvétel nyilvános, ingyenes és nem kötött előzetes regisztrációhoz. A beszélgetés angol nyelven folyik, szinkrontolmácsolással. 

Mit jelent az, hogy “Work out of the box!”, avagy Munka és fenntarthatóság?!

A világ elérte a növekedés határait – a túlnépesedés, túlhasználat, túlfogyasztás, általánosan, a “túllövés” állapotában vagyunk. Egy olyan új, nem-növekedésen alapuló gazdasági és világrend kereteit kell megteremtenünk, amely a fenntarthatóság korlátain belül tud társadalmi jólétet és jóllétet teremteni a jelenben és a jövőben is - mindenkinek.
 
Többek között újra át kell gondolnunk azt is, hogy mit értünk MUNKA alatt. Tudunk valódi, értelmes, hozzáadott értéket termelő munkalehetőséget biztosítani a Föld több mint 7 milliárd lakójából minden aktív korú férfinak és nőnek? Ha igen, hogyan? És ha nem, akkor miképpen kell a MUNKA fogalmát újraértelmeznünk, kibővítenünk?
 
A munka jóval több, mint a munkahelyen, "állásban" töltött idő! (Milyen kifejező a magyar nyelv!) A háztartás vezetése, a gyerekekről vagy idősekről való gondoskodás, a közösségi önkéntes munka vagy képp a közéleti-politikai szerepvállalás is munka! A munka fogalmának sokszínű és sokrétű felfogása, a zöld, feminista megközelítés, a nemek, feladatok és szerepkörök közti igazságosság vizsgálata alapvetően fontos.
 
A panelbeszélgetés a fenntartható munka zöld és feminista narratíváit vizsgálja. A fenntatható munka elemei lehetnek a munkaidő-megosztás, a körforgásos gazdaság munkahelyei, a nem pénz alapú munka-ellenérték, vagy bővebben a "gazdasági demokrácia".
 
A munkaidő pénz? Egyelő munka – egyenlő bér? Csak a megélhetésért dolgozunk, vagy a jó élet érdekében ? Milyen a MUNKA jövője – és milyen a jövő munkája?
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk szeptember 1-jén 16.30 tól a Corvinus IV. nagyelőadójában!
 

Időpont: 2016. szeptember 01. 16:30 - 2016. szeptember 01. 16:30

Cím: CORVINUS Egyetem IV. Auditórium, Budapest, Fővám tér 8.

Térkép