Mi fán terem az ökopolitika? - Kecskemét

Elindítjuk ökopolitikai alapozó képzéssorozatunkat, melynek célja az ökopolitika történetének, filozófiájának bemutatása és az ökopolitikai gondolkodásmód minél szélesebb terjesztése.

A képzésen minden helyünk betelt. Hamarosan szervezzük a következő alkalmat, amennyiben érdekel, iratkozz fel hírlevelünkre és kísérd figyelemmel a honlapunkat.

Időpont: 2018. november 24-25.
Helyszín: Hotel Három Gúnár, 6000 Kecskemét, Batthyány utca 1-7.
Regisztrációs határidő: 2018. november 15.

ELŐADÓK, VENDÉGEINK

Filippov Gábor politológus

Az ELTE BTK-n tanult történelmet, az ELTE TáTK-on pedig politikatudományt. Dolgozott parlamenti szakértőként, politikai tanácsadóként, belpolitikai elemzőként és híradós szerkesztőként is. Kutatási területe az európai szélsőjobboldal. Többször szerepelt az Ökopolisz Alapítvány rendezvényein és képzésein, legutóbbi cikke a hibrid rezsimekről pedig nagy port kavart a magyar közvéleményben. Most nekünk is elmondja, milyen lehetőségei vannak a zöld pártoknak ezekben a hibrid rezsimekben.

Reiner Roland politológus

Diplomáját az ELTE-n szerezte, emellett a Széchenyi István Szakkollégium szociológia sávos hallgatója volt. Kutatási asszisztensként dolgozott a Magyar Tudományos Akadémia több kutatásában, és részt vett a Research Center for Educational and Network Studies (RECENS) középiskolások kapcsolathálóját felmérő vizsgálatában. 2011 óta dolgozik politikai elemzőként, szakterülete a választói magatartás és előrejelzés, integrációs- és oktatáspolitika, a jobboldali szélsőségek, valamint az euroszkepticizmus, továbbá kiemelten foglalkozik az adatvizualizációval, és annak alkalmazási lehetőségeivel. Széleskörű tapasztalattal rendelkezik a politikai kutatás és arra épülő stratégia-alkotás területén. Több belpolitikai témájú tanulmány és cikk szerzője, valamint rendszeres résztvevője politikai és közéleti témájú televízió-és rádióműsoroknak, illetve szakmai konferenciáknak.

Vasali Zoltán politikai elemző

Politológusként az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát, tanári pályáját az ELTE BTK-n kezdte és a Zsigmond Király Egyetem oktatójaként folytatta, szakterülete az Európai Unió környezetpolitikája. Vezető elemzőként dolgozott Progresszív Intézetnél és a Policy Solutions-nél, mellette több heti és napilapban újságíróként, szerkesztőként szerzett tapasztalatot. Rendszeres szereplője az Ökopolisz Alapítvány rendezvényeinek, tartott előadást az Ökotanoda sorozatunkban, valamint visszatérő vendégünk a Nyári Akadémiáinkon.

Vágó Gábor politológus

A Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karán szerzett közgazdász diplomát 2008-ban. Az LMP alapító tagja 2009-ben, a 2010-es országgyűlési választások után országgyűlési képviselő lett. 2014 júniusától 2017 májusáig az atlatszo.hu újságírója, 2017 novemberétől pedig a merce.hu tartalomfejlesztője volt. Antikorrupciós aktivista, foglalkozik a poltika környezeti hatásaival, a magyarországi helyi zöld kezdeményezések feltérképezésével. A tavalyi Nyári Akadémián Demeter Mártával, Szél Bernadettel és Pilz Olivérrel beszélgetett arról, hogy lehet-e a rövidtávúnál hosszabb hatása a parlamenten kívüli akcióknak, megérett-e már a magyar társadalom a demokratikus infrastruktúrák lebomlása után újabb polgári kezdeményezések erejének kipróbálására.

SZOMBAT (2018. november 24.)

9:30 - 10:00
     regisztráció

10:00 - 12:15
     Ökopolitikai dilemmák Magyarországon a 2018-as választások után (Vasali Zoltán politikai elemző)

12:15 - 13:00
     A hatvani pernyehányó és bűz elleni tiltakozás eredményei, mint szimbolikus történet és értelmezési keret, a helyi zöld kezdeményezések lehetőségeinek vizsgálatakor (Vasali Zoltán politikai elemző, Tóth Norbert, a helyi ügygazda)

13:00 - 14:00
     ebéd

14:00 - 15:30
     Zöld pártok lehetőségei a hibrid rezsimekben (Filippov Gábor politológus)

15:30 - 15:45

15:45 - 17:00
     Zöld pártok helyi sikereinek jelentősége a 2019-es EP választások előtt (Vasali Zoltán politikai elemző)

17:00 - 17:15

17:15 - 19:00
     Ökopolitika: a XXI. századi politika alapja? - politológus kerekasztal: Filippov Gábor, Vasali Zoltán, Reiner Roland politológusok

19:00 - 20:00
     vacsora

20:00 - 21:15
     Ökokvíz (Vágó Gábor politológus)

VASÁRNAP (2018. november 25.)

9:00 - 10:00
     reggeli

10:00 - 11:15
     Mit jelent(het) a hétköznapokban számunkra a modern ökopolitika? (moderál: Vágó Gábor politológus)

11:15 - 11:30

11:30 - 12:45
     Kisközösségi cselekvés a gyakorlatban - kecskeméti zöld kisközösségek (Vágó Gábor politológus)

12:45 - 12:55
     az esemény zárása

13:00 - 14:00
     ebéd

Időpont: 2018. november 24. 10:00 - 2018. november 25. 14:00

Cím: Hotel Három Gúnár

Jelentkezés a rendezvényre (Sajtóregisztráció is!)