Cikkek

Meghitt karácsonyt és boldog új esztendőt kívánunk!

Szeretnénk megköszönni, hogy idén is velünk tartottál és figyelemmel kísérted munkánkat, ezért összeszedtük neked az Ökopolisz Alapítvány idei legfontosabb pillanatait.

Paks 2 helyett Paks 1? - Meglepő ötlettel állt elő a volt MVM-vezér

Ma Magyarországon szinte minden más, az ország energiaellátásával kapcsolatos kérdést háttérbe szorít a Paks 2 beruházás ügye.

Aszódi Attila: Az atomerőmű nem kisbalta - zoom.hu

A kormány emberei bementek az Ökopolisz alapítvány oroszlánbarlangjába, és független szakértőkkel vitáztak Paks II-ről.

Egyszerűen nincs komoly érv amellett, hogy most kezdjék el építeni Paks 2-t - G7 (24.hu)

Technológiai alapon egyre nehezebb, üzleti szempontokkal pedig lényegében lehetetlen érvelni Paks 2 mellett. Környezetvédelmi indokokkal lehetne ugyan magyarázni a beruházást, de a politikai síkon zajló elvi vitában (jó-e az nukleáris energia vagy sem) épp azok ellenzik leginkább az energiatermelésnek ezt a formáját, akik a globális felmelegedés elleni küzdelmet tűzték a zászlajukra.

"A soros... kapcsolás tehet mindenről" - Népszava Online

Az Ökopolisz Alapítványnak a MÚOSZ zsúfolásig telt termében megrendezett atomügyi vitáján alapvetően három álláspont csapott össze.

„A paksi szerződés egy kávé mellett dőlt el” - 24.hu

Ezt mondta egy állami energiavállalat volt elnöke egy paksi bővítésről szóló kerekasztal beszélgetésen. Ezzel arra utalt, hogy a kormány a mai napig nem ad választ a legfontosabb kérdésre: miért éppen most kellett döntenie a bővítésről?

Kell-e nekünk újabb atomerőmű?

Kisfilmet készítettünk a Paksra szánt újabb atomerőművel kapcsolatos, elsősorban energetikai szempontú aggályokról. A szemléletető animációk elkészítésére a Napirajz művészét, Merényi Dánielt kértük fel.

Könyvajánló - Világunk Átalakítása

Az ENSZ 2015-ben fogadta el a fenntartható fejlődés 2030-ig megvalósítandó programját. A program gerincét, konkrét teendőit és céljait a Fenntartható Fejlesztési Célrendszer írja le. A határozatot magyar nyelvre is lefordították.

Műanyag-tilalom a világ körül

Seattle-ben betiltották az éttermekben a műanyag szívószálakat, de az USA-béli nagyváros nem az első, amely drasztikus lépéseket tesz a környezetünket leginkább szennyező egyszer használatos műanyag visszaszorítására. Lássuk, az elmúlt időszakban mely országok szigorítottak!

Nem kell az atom a magyaroknak

Ha manipulációs szándék nélkül teszik fel nekik a kérdést, honfitársaink háromnegyede csak a megújulókra adna állami pénzt.