Cikkek

Versben, videóval, fotóval mondták el a karantén-érzést

„Mostanában úgy érzem magam, mintha elküldtek volna alternatív erőforrást kutatni az F20-as bolygóra. Ez a bolygó egyébként sok mindenben hasonlít a miénkhez, mondjuk ezen a helyen az embereknek az a küldetésük, hogy minél gyorsabban megöljék a saját bolygójukat, hogy elköltözhessenek máshová.”  Így kezdi novelláját a 11. osztályos Karcagi Ágnes, aki korosztályában az egyik nyertes lett.

Hogyan változtatta meg a járvány az életedet? Mit tartanál meg a „régi” világunkból és mit csinálnál másként? Ezt kérdeztük az Élet a járvány után című pályázatunkban, amelyre versek, rajzok, festmények, esszék, novellák, slam-ek és kisfilmek is érkeztek. A pályázat célja az volt, hogy gondolkodásra késztesse a 10 és 24 év közötti fiatalokat, és megmutassa, hogy a járvány hatására hogyan változott meg a jövőről alkotott elképzelésük és a környezetvédelemhez való hozzáállásuk.

A sok remek pályázat miatt végül egy helyett korcsoportonként három nyertest választott a szakmai zsűri, az ő pályázataikat találták a leginkább kiemelkedőnek. A nyertesek között rangsort nem állítottak fel, hiszen különböző műfajú alkotások készültek, amelyeket nem helytálló összehasonlítani.

A 10-14 évesek között az egyik nyertes Veilandics Korina lett, aki versében az önkéntes karantén megpróbáltatásairól ír.

„Reméljük a járvány után csak kicsit tér vissza a régi hagyomány,s a suli meg a tanulásnem lesz a családtól való időrablás.”

Rajta kívül még Baksa Amarillisz stop motion-os videója és Bukovszky Bori alkotása nyerte el leginkább a szakmai zsűri tetszését.

A 14-18 évesek között a miskolci Kalocsai Noé a környezet védelméről, az offline világ sokszínűségéről és a mindent túlnövő szemétmennyiségről szóló fotómontázsa, a budapesti Koncz Kamilla karantén mentális hatásairól szóló animált videója, és a győri Karcagi Ágnes „űrhajó”-szerű  életéről szóló  novellája kapta a zsűri legtöbb szavazatát.

„Szívás a home office? Gondolj arra, hogy legalább nem kell bebékávéznod és nadrágot felvenned. Vitathatatlan előny! Azok a kényelmetlen farmerek a gombokkal! Jó ég, hogy tudtunk úgy élni?”

Ezek már a 18-24 éves korcsoport egyik nyertesének gondolatai. Harka Sára szarkasztikus írása lenyűgözte a zsűrit. Rajta kívül Balázs Bálint Tibor novellája és  Félix Bernát verse lett befutó.

Több, mint 10 ezer közönségszavazat érkezett a pályázatokra. A leadott szavazatok alapján a 10-14 évesek között a budapesti Király Kátya videóesszéje, a 14-18 évesek között az erdélyi Veres Melitta-Kinga figyelemfelhívó írása, a 18-24 éves korosztályból pedig a szintén erdélyi Kocsis Márta Lidia novellája került be a nyertesek közé.

A zsűri úgy döntött, hogy a csapat díjat nem adja ki.

A pályázók és műveik itt érhetők el:  palyazat.okopoliszalapitvany.hu