Hírek, Rendezvények

A legjobb zöld táborok, ahol játszva tanulnak a fiatalok

Nem lehet elég korán kezdeni a környezetbarát szemléletmód kialakítását, ezért már gyermekkorban nagyon fontos, hogy megismertessük a legkisebbeket is a természeti értékeink tiszteletével, az újrahasznosítás erejével és elmondjuk nekik: miért olyan fontos az ökológiai lábnyomunk csökkentése. Nem csoda, ha nyáron – amikor a szülők küzdenek a gyermekfelügyelettel – egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ökotáborok.

Élhetünk-e műanyag koktélkeverő pálcika nélkül? Nagyanyáinknak sikerült

Egyszer régen egy baráti társaságban egy férfi elmesélte, hogy ő a plasztik-piacon igen előkelő helyen dolgozik, mert bálákba összenyomott PET palackokat hozat be Nyugat-Európából Magyarországra, hogy azt újrahasznosítsa. Akkor fogalmam sem volt róla, hogy ebben mi az üzlet, de aztán csak a szemétdomb tetejét megkapirgálva utánanéztem a műanyag-piac rejtelmeinek.

Ökopolisz Online Nyári Akadémia

Július 1-jén indul az Ökopolisz ONLINE Nyári Akadémia. Az előző években megszokott személyes találkozók kerekasztal beszélgetései az idén átkerülnek a közösségi média felületeire. Az idei akadémia alapvetése, hogy a koronavírus járvány után nem folytathatjuk ott, ahol abbahagytuk, vagyis milyen úton kell elindulni a zöld változás felé. 

Versben, videóval, fotóval mondták el a karantén-érzést

„Mostanában úgy érzem magam, mintha elküldtek volna alternatív erőforrást kutatni az F20-as bolygóra. Ez a bolygó egyébként sok mindenben hasonlít a miénkhez, mondjuk ezen a helyen az embereknek az a küldetésük, hogy minél gyorsabban megöljék a saját bolygójukat, hogy elköltözhessenek máshová.”  Így kezdi novelláját a 11. osztályos Karcagi Ágnes, aki korosztályában az egyik nyertes lett.

Túl sokat akartunk belegyömöszölni az életünkbe

A vírus bír cselekvésre minket, időt ad ahhoz, hogy lefaragjuk az életünk feleslegeit és rájöjjünk arra, hogy milyen változtatások megtételére vagyunk mi magunk is képesek. Az Ökopolisz Alapítvány célkitűzései között eddig is szerepelt a zöld gondolkodásmód elterjesztése, ökopolitikai alternatívák megfogalmazása és a fenntarthatóság népszerűsítése. Lengyel Szilviával, az alapítvány kuratóriumának társelnökével az új típusú koronavírus-járvány okozta gazdasági, politikai és egyéni változásokról beszélgettünk.

Szavak helyett lépések - klímakonferencia a régiónk országaival (a regisztráció lezárult!)

A rendezvény célja, hogy a 2019. szeptemberi ENSZ Klíma Csúcsértekezlet után, és a soron következő, decemberi Csúcs előtt a tudomány és a civil szervezetek képviselői, továbbá a régió zöld pártjainak politikusai megvitassák, hozott-e előrelépést az éghajlatváltozás kihívásaira adandó válaszok terén a legutóbbi ENSZ klímacsúcs, ismertessék a régió kormányainak vállalásaival kapcsolatos álláspontjukat, és a decemberi csúcs tükrében egyeztessék véleményüket és javaslataikat a legfontosabb társadalmi, környezeti és gazdasági teendőkről. Az Ökopolisz Alapítvány ezzel a rendezvénnyel felhívja a közvélemény és a sajtó figyelmét a globális és régiós klímaválság problémáira, a kihívásokra, illetve a szükséges megoldásokra.

Egészséges élet és jóllét mindenkinek - Ökopódium, Budapest

ENSZ SDG - 3. cél: Jó egészség, az egészséges élet biztosítása és jólét megteremtése minden korosztályban élő minden egyes ember számára.

Nemek közötti egyenlőség - Ökopódium, Budapest

ENSZ SDG - 5. cél: A nemek egyenlőségének megvalósítása, minden nő és lány társadalmi szerepének megerősítése

Napelemet minden háztetőre

Az energiaforradalom a szemünk előtt zajlik. A világ nagy részén már felismerték, hogy a klímaváltozás riasztó hatásainak elkerüléséhez radikális változásokra van szükség az energiagazdálkodásban. Az energiafogyasztásunkat csökkenteni kell, fokozni kell az energiahatékonyságot és át kell állnunk a megújuló energiaforrásokra

Tiszta levegőt Budapesten!

Magyarországon és különösen Budapesten légszennyezettségi vészhelyzet van. Évente 8-10 ezer ember hal meg idő előtt az egészségtelen levegő miatt.

Cikkajánló

Kell-e nekünk újabb atomerőmű?

„A paksi szerződés egy kávé mellett dőlt el” - 24.hu

"A soros... kapcsolás tehet mindenről" - Népszava Online

Egyszerűen nincs komoly érv amellett, hogy most kezdjék el építeni Paks 2-t - G7 (24.hu)

Aszódi Attila: Az atomerőmű nem kisbalta - zoom.hu